• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Ćevap-ćufta: Novo hrvatsko jelo za kojim će se pomamiti cijeli svijet

Po prvi put hrvatska će kuhinja dobiti zasluženo mjesto među 44 zemalja na Gusti di Frontiera u šatoru na čak 200 četvornih metara i predstaviti se s jelima iz svih regija...

Nika Borovac 19.09.2018 10:20 komentari
viber Created with Sketch.
Cheese bar
Cheese bar (Foto:Natalija Galeković.)

Galerija Cheese bar - 1 2 Ćevap-ćufte 2 Testiranje ćevap-ćufti 2 Cheese bar 2

U trendu Shortbread millionaire začinjen s božićnim začinima Tri sloja savršenstva Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti Kuća za odmor Wild Rose kod Samobora - 6 Kuća za odmor Wild Rose Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu Pelješki tunel - 1 U carstvu dingača Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"

U Gorici odnosno Goriziji, gradiću u podnožju Alpa, na sjeveroistoku Italije i granici sa Slovenijom teku završne pripreme za veliki festival ulične hrane i vina koji ove godine slavi 15. rođendan. Zadnji tjedan u rujnu Gusti di Frontiera ili Okusi granica privlače gurmane koji žele istražiti talijansku, ali i svjetsku kuhinju. Tijekom četiri dana festivala ulicama niču štandovi koji govore univerzalan jezik ljubavi prema hrani. Ove će godine zavladati okusi i mirisi 343 vinskih i gastronomskih oaza iz 44 zemlje podijeljenih u 19 cjelina.

Posjetitelji će iskušati street food Slovenije, Hrvatske i Balkana, austrijskih i talijanskih oaza, prošetati hedonističkom kartom Novog Zelanda, Australije, Maroka… Po prvi put hrvatska će kuhinja dobiti zasluženo mjesto na Gusti di Frontiera u šatoru na čak 200 četvornih metara.

Zagriženi promotor nacionalne gastronomije Dado Tašner i gastrostručnjak Rene Bakalovć uz podršku Hrvatske turističke zajednice pripremaju ambicioznu prezentaciju koja bi mogla privući nove zaljubljenike u hrvatsku kuhinju te nove turiste koji će je poželjeti okusiti u izvornom okruženju.

Pozvali su nas da zavirimo u lonce zagrebačkog Cheese bara kojima vješto dirigira chef Oliver Percela i otkrijemo kako će predstaviti Hrvatsku u Italiji, ali i okusimo jedan od domaćih specijaliteta koji bi se mogao naći u novom izdanju biblije ulične hrane, bestselleru The World's Best Street Food.

Enciklopedija za gurmane još uvijek nema stranice ispisane našim jelima, no entuzijastični dvojac se nada kako bi jelo koje su nam predstavili moglo poslužiti kao jedan od ambasadora domaće kuhinje, ali i osvojiti posjetitelje talijanskog festivala.

Testiranje ćevap-ćufti Testiranje ćevap-ćufti (Foto: Natalija Galeković.)

"Gusti di Frontiera je apsolutno fantastičan festival koji neprestano raste, a prošle je godine u četiri dana okupio 680 tisuća posjetitelja. Hrvatska će ove godine po prvi put organizirano nastupiti. Gradonačelnik Gorizije Rodolfo Ziberna podržava Hrvatsku zbog čega je i došao u Zagreb gdje će posjetiti i Milana Bandića“, otkriva Rene Bakalović dodajući kako će se naša kuhinja predstaviti u velikom paviljonu na prekrasnoj Piazzi Sant'Antonio.

Dado Tašner naglašava kako su posjetitelji koji dolaze na festival oni koji gravitiraju Hrvatskoj, a cilj je i privući upravo takve goste. Na festival nije bilo jednostavno upasti; da bi se Talijani zainteresirali uvelike je pomoglo naše veleposlanstvo u Trstu.

Trud se nagradio odličnom pozicijom na glavnoj pozornici festivala što će zasigurno dobro utjecati na posjećenost, a ideja je i otvoriti mogućnosti hrvatskim kuharima da pronađu svoje mjesto u Goriziji i iduće godine.

> Zbog lažnih recenzija na Tripadvisoru završio u zatvoru

Jelovnik je u završnoj fazi pripreme. U Cheese baru prezentirano je jelo koje još čeka festivalsko ime, a privremeni naziv je ćevap-ćufte. Mesnu smjesu koja dolazi u više varijanti priprema Jozo Letica iz Rigete, a u tanjurima zadovoljnih gostiju Cheesa bio je recept s janjetinom i junetinom.

Ključni sastojak za ćuftice koje se peku na naglo je „ozbiljna“ svinjska mast. Kad okruglice zamirišu i dobiju boju dodaje se domaća dalmatinska šalša što miriše na origano i ružmarin te paški sir. Uz domaće rezance i prema želji parmezan, ćevap-ćufte prave su „čarapice za dušu“ ili comfort food.

Ćevap-ćufta Ćevap-ćufta (Foto: Cheese bar)

"Na jelovniku najvećeg festivala u ovom dijelu Europe uz ćevap-ćufte imat ćemo i slavonski kulen, kobasice od divlje svinje, dalmatinski pršut, patku s mlincima, kotlovinu, neretvanski brudet, žgvacet od boškarina s pljukancima, više vrste štrukli – od klasičnih do onih sa sirom u vrhnju do kombinacije s kaduljom i domaćim medom te borovnicama.

> Testirali smo sve: 5 burgera koje morate probati na Zagreb Burger Festivalu

Bit će ondje i burger od crne slavonske svinje, boškarina te onaj od junetine s paškim sirom i paškim pršutom te još poneki specijalitet“, najavljuje Dado Tašner dodajući kako će jela kuhati naši chefovi, po svaki iz svoje regije. Naglašava kako godinama uspješno radi s hrvatskim namirnicama, a da se to može pokazat će i na Gusti di Frontiera.

  • #gdje sjesti
  • #cheese bar
  • #gusti di frontiera
  • #Italija
  • #Hrvatska
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Prvi šiš Zagreba: Hit chefa Maria Mihelja koji je oduševio ljubitelje kobasica
Vidimo se na Fuliranju
Prvi šiš Zagreba: Hit chefa Maria Mihelja koji je oduševio ljubitelje kobasica
Kviz općeg znanja: O konjima, ljudima... i svemu ostalom
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje
Gradovi koje bih opet posjetio. I oni koje više ne bih.
Sto ljudi...
Vedranova lista: Gradovi koje bih uvijek opet posjetio i oni u koje se nikad ne bih vratio
Sancocho gulaš recept
Jako fino
Ovakav gulaš još nište probali! Sancocho se radi od više vrsta mesa, stvoren je za velika društva i posebne prilike poput Božića
Ana Antunović: Topli kruh s tatarskim biftekom kojem nije odolio ni žiri MasterChefa
Pokrovitelj DI-GO
Ana Antunović: Topli kruh s tatarskim biftekom kojem nije odolio ni žiri MasterChefa
Kako napraviti vruću sangriju?
Začinjena i tako fina
Bolje od kuhanog vina? Recept za vruću sangriju idealnu za hladnu zimu
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Bolji od običnih?
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Policajac izboden u Splitu
napad u Splitu
Izbodeni policajac bori se za život, procurili detalji o napadaču: Ima samo 18 godina
Snimka policijskog postupanja u Trilju izazvala reakcije
Oglasila se policija
VIDEO Širi se snimka: Policajac u kombiju brutalno udara uhićenika, kolege zatvorile vrata
Velika promjena za strane radnike! Vlada donosi novi zakon: "Oni koji imaju kontakt s ljudima morat će..."
nova obveza
Velika promjena za strane radnike! Vlada donosi novi zakon: "Oni koji imaju kontakt s ljudima morat će..."
show
Ana Rucner komentirala vezu s partnerom Markom Duvnjakom
''stvari se katkad...''
Ana Rucner o vezi i partneru: ''Reći ću vrlo iskreno, dalje idem sama...''
Kaja Vidmar podijelila tople obiteljske prizore sa Šimom Vrsaljkom i djecom
''ljubav!''
Vrsaljkova Kaja podijelila tople obiteljske prizore s našim nogometašem i djecom
Tko je supruga Marka Solde, Borna Soldo?
njegova podrška
Tko je supruga 22-godišnjeg junaka Dinama? Bivša je hrvatska misica, a ljubav je brzo planula
zdravlje
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Koliko zalijevati božićnu zvijezdu? Evo zašto vam vene i prije Božića
Nezaobilazna tijekom blagdana
Koliko zalijevati božićnu zvijezdu? Evo zašto vam vene i prije Božića
zabava
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Wow!
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
Jao…
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Urnebesno
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
tech
Kinezi uvode novu industrijsku granu i tvrde da će do 2035. godine prijeći 131 milijardu eura
Spoj robotike i AI-ja
Kinezi uvode novu industrijsku granu i tvrde da će do 2035. godine prijeći 131 milijardu eura
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Neočekivani problemi
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Nije izvanzemaljski brod, ali ima spektakularne ledene vulkane
Komet 3I/ATLAS
Nije izvanzemaljski brod, ali ima spektakularne ledene vulkane
sport
Girona ispala od trećeligaša u Kupu: Dominik Livaković ostao na klupi
Čeka se siječanj
Više nema dileme oko Livakovića: Sve je jasno nakon šokantne utakmice Kupa
VIDEO Španjolci ogorčeni prizorima s Camp Noua: "Ljudska bića ovo ne zaslužuju..."
Skupa mjesta
VIDEO Španjolska bruji o prizoru s Camp Noua: "Ljudska bića ovo ne zaslužuju..."
Trener Kocaelispora demantirao glasine da Petković napušta klub: "Dopustite mi da kažem ovo..."
Jasno i glasno
Trener Kocaelispora: "Bruno Petković napušta klub? Dopustite mi da kažem ovo..."
tv
Skrivena sudbina: Nitko ne bi očekivao da će ovo napraviti – potpuno je shrvana
SKRIVENA SUDBINA
Nitko ne bi očekivao da će ovo napraviti – potpuno je shrvana
MasterChef: Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
NAPUSTIO MASTERCHEF
Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
MasterChef: Večeras u MasterChefu kandidati se bore za titulu izazivača - tko će biti najbolji?
NOVI IZAZOV
Večeras u MasterChefu kandidati se bore za titulu izazivača - tko će biti najbolji?
putovanja
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
novac
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Imali više od 20.000 ljudi
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Loš dan za Putina: EU od 2026. trajno ukida sav uvoz ruskog plina nakon povijesnog dogovora
Parlament, Vijeće i Komisija složni
Loš dan za Putina: EU od 2026. trajno ukida sav uvoz ruskog plina nakon povijesnog dogovora
lifestyle
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom 2025.
Glamurozna i elegantna
Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu
Čitateljice birale koje ime im je ljepše - Lucija ili Mia
REZULTATI ANKETE
Nešto se promijenilo u 2025.: Ovo ime ponovno dokazuje da je – bezvremensko
sve
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Girona ispala od trećeligaša u Kupu: Dominik Livaković ostao na klupi
Čeka se siječanj
Više nema dileme oko Livakovića: Sve je jasno nakon šokantne utakmice Kupa
Ana Rucner komentirala vezu s partnerom Markom Duvnjakom
''stvari se katkad...''
Ana Rucner o vezi i partneru: ''Reći ću vrlo iskreno, dalje idem sama...''
Harry’s Piccolo u Spinnakeru
Harry's Piccolo

Uskoro u Istri: Jedan restoran i tri vrhunska chefa koja će promijeniti gastronomsku sliku Poreča

Vrsni trio je uistinu usrećio goste koji su imali priliku prisustvovati gurmanskoj premijeri. Jela koja bude zanimanje kao da usporavaju vrijeme, zaustavljaju nas u trenutku i potiču na igru otkrivanja tekstura, mirisa i okusa... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Muggia - 2 Putovanja
    Pravac Italija

    "Rovinj za siromašne": Zgodni talijanski gradić koji treba posjetiti i kada ne idete u Trst

  • Trentino, Italija - 6 Zanimljivosti
    Primamljiva ponuda

    Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite

  • Harry’s Piccolo u Spinnakeru Hrana i piće
    Harry's Piccolo

    Uskoro u Istri: Jedan restoran i tri vrhunska chefa koja će promijeniti gastronomsku sliku Poreča

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close