U Gorici odnosno Goriziji, gradiću u podnožju Alpa, na sjeveroistoku Italije i granici sa Slovenijom teku završne pripreme za veliki festival ulične hrane i vina koji ove godine slavi 15. rođendan. Zadnji tjedan u rujnu Gusti di Frontiera ili Okusi granica privlače gurmane koji žele istražiti talijansku, ali i svjetsku kuhinju. Tijekom četiri dana festivala ulicama niču štandovi koji govore univerzalan jezik ljubavi prema hrani. Ove će godine zavladati okusi i mirisi 343 vinskih i gastronomskih oaza iz 44 zemlje podijeljenih u 19 cjelina.

Posjetitelji će iskušati street food Slovenije, Hrvatske i Balkana, austrijskih i talijanskih oaza, prošetati hedonističkom kartom Novog Zelanda, Australije, Maroka… Po prvi put hrvatska će kuhinja dobiti zasluženo mjesto na Gusti di Frontiera u šatoru na čak 200 četvornih metara.

Zagriženi promotor nacionalne gastronomije Dado Tašner i gastrostručnjak Rene Bakalovć uz podršku Hrvatske turističke zajednice pripremaju ambicioznu prezentaciju koja bi mogla privući nove zaljubljenike u hrvatsku kuhinju te nove turiste koji će je poželjeti okusiti u izvornom okruženju.

Pozvali su nas da zavirimo u lonce zagrebačkog Cheese bara kojima vješto dirigira chef Oliver Percela i otkrijemo kako će predstaviti Hrvatsku u Italiji, ali i okusimo jedan od domaćih specijaliteta koji bi se mogao naći u novom izdanju biblije ulične hrane, bestselleru The World's Best Street Food.

Enciklopedija za gurmane još uvijek nema stranice ispisane našim jelima, no entuzijastični dvojac se nada kako bi jelo koje su nam predstavili moglo poslužiti kao jedan od ambasadora domaće kuhinje, ali i osvojiti posjetitelje talijanskog festivala.

Testiranje ćevap-ćufti Testiranje ćevap-ćufti (Foto: Natalija Galeković.)

"Gusti di Frontiera je apsolutno fantastičan festival koji neprestano raste, a prošle je godine u četiri dana okupio 680 tisuća posjetitelja. Hrvatska će ove godine po prvi put organizirano nastupiti. Gradonačelnik Gorizije Rodolfo Ziberna podržava Hrvatsku zbog čega je i došao u Zagreb gdje će posjetiti i Milana Bandića“, otkriva Rene Bakalović dodajući kako će se naša kuhinja predstaviti u velikom paviljonu na prekrasnoj Piazzi Sant'Antonio.

Dado Tašner naglašava kako su posjetitelji koji dolaze na festival oni koji gravitiraju Hrvatskoj, a cilj je i privući upravo takve goste. Na festival nije bilo jednostavno upasti; da bi se Talijani zainteresirali uvelike je pomoglo naše veleposlanstvo u Trstu.

Trud se nagradio odličnom pozicijom na glavnoj pozornici festivala što će zasigurno dobro utjecati na posjećenost, a ideja je i otvoriti mogućnosti hrvatskim kuharima da pronađu svoje mjesto u Goriziji i iduće godine.

> Zbog lažnih recenzija na Tripadvisoru završio u zatvoru

Jelovnik je u završnoj fazi pripreme. U Cheese baru prezentirano je jelo koje još čeka festivalsko ime, a privremeni naziv je ćevap-ćufte. Mesnu smjesu koja dolazi u više varijanti priprema Jozo Letica iz Rigete, a u tanjurima zadovoljnih gostiju Cheesa bio je recept s janjetinom i junetinom.

Ključni sastojak za ćuftice koje se peku na naglo je „ozbiljna“ svinjska mast. Kad okruglice zamirišu i dobiju boju dodaje se domaća dalmatinska šalša što miriše na origano i ružmarin te paški sir. Uz domaće rezance i prema želji parmezan, ćevap-ćufte prave su „čarapice za dušu“ ili comfort food.

Ćevap-ćufta Ćevap-ćufta (Foto: Cheese bar)

"Na jelovniku najvećeg festivala u ovom dijelu Europe uz ćevap-ćufte imat ćemo i slavonski kulen, kobasice od divlje svinje, dalmatinski pršut, patku s mlincima, kotlovinu, neretvanski brudet, žgvacet od boškarina s pljukancima, više vrste štrukli – od klasičnih do onih sa sirom u vrhnju do kombinacije s kaduljom i domaćim medom te borovnicama.

> Testirali smo sve: 5 burgera koje morate probati na Zagreb Burger Festivalu

Bit će ondje i burger od crne slavonske svinje, boškarina te onaj od junetine s paškim sirom i paškim pršutom te još poneki specijalitet“, najavljuje Dado Tašner dodajući kako će jela kuhati naši chefovi, po svaki iz svoje regije. Naglašava kako godinama uspješno radi s hrvatskim namirnicama, a da se to može pokazat će i na Gusti di Frontiera.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju