• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Ćevap-ćufta: Novo hrvatsko jelo za kojim će se pomamiti cijeli svijet

Po prvi put hrvatska će kuhinja dobiti zasluženo mjesto među 44 zemalja na Gusti di Frontiera u šatoru na čak 200 četvornih metara i predstaviti se s jelima iz svih regija...

Nika Borovac 19.09.2018 10:20 komentari
viber Created with Sketch.
Cheese bar
Cheese bar (Foto:Natalija Galeković.)

Galerija Cheese bar - 1 2 Ćevap-ćufte 2 Testiranje ćevap-ćufti 2 Cheese bar 2

U trendu Podzemni grad Paklenice - 1 Od tajnog do javnog Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta Pohano meso Štajerski recept U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije Kviz općeg znanja - 3 Lako? Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja

U Gorici odnosno Goriziji, gradiću u podnožju Alpa, na sjeveroistoku Italije i granici sa Slovenijom teku završne pripreme za veliki festival ulične hrane i vina koji ove godine slavi 15. rođendan. Zadnji tjedan u rujnu Gusti di Frontiera ili Okusi granica privlače gurmane koji žele istražiti talijansku, ali i svjetsku kuhinju. Tijekom četiri dana festivala ulicama niču štandovi koji govore univerzalan jezik ljubavi prema hrani. Ove će godine zavladati okusi i mirisi 343 vinskih i gastronomskih oaza iz 44 zemlje podijeljenih u 19 cjelina.

Posjetitelji će iskušati street food Slovenije, Hrvatske i Balkana, austrijskih i talijanskih oaza, prošetati hedonističkom kartom Novog Zelanda, Australije, Maroka… Po prvi put hrvatska će kuhinja dobiti zasluženo mjesto na Gusti di Frontiera u šatoru na čak 200 četvornih metara.

Zagriženi promotor nacionalne gastronomije Dado Tašner i gastrostručnjak Rene Bakalovć uz podršku Hrvatske turističke zajednice pripremaju ambicioznu prezentaciju koja bi mogla privući nove zaljubljenike u hrvatsku kuhinju te nove turiste koji će je poželjeti okusiti u izvornom okruženju.

Pozvali su nas da zavirimo u lonce zagrebačkog Cheese bara kojima vješto dirigira chef Oliver Percela i otkrijemo kako će predstaviti Hrvatsku u Italiji, ali i okusimo jedan od domaćih specijaliteta koji bi se mogao naći u novom izdanju biblije ulične hrane, bestselleru The World's Best Street Food.

Enciklopedija za gurmane još uvijek nema stranice ispisane našim jelima, no entuzijastični dvojac se nada kako bi jelo koje su nam predstavili moglo poslužiti kao jedan od ambasadora domaće kuhinje, ali i osvojiti posjetitelje talijanskog festivala.

Testiranje ćevap-ćufti Testiranje ćevap-ćufti (Foto: Natalija Galeković.)

"Gusti di Frontiera je apsolutno fantastičan festival koji neprestano raste, a prošle je godine u četiri dana okupio 680 tisuća posjetitelja. Hrvatska će ove godine po prvi put organizirano nastupiti. Gradonačelnik Gorizije Rodolfo Ziberna podržava Hrvatsku zbog čega je i došao u Zagreb gdje će posjetiti i Milana Bandića“, otkriva Rene Bakalović dodajući kako će se naša kuhinja predstaviti u velikom paviljonu na prekrasnoj Piazzi Sant'Antonio.

Dado Tašner naglašava kako su posjetitelji koji dolaze na festival oni koji gravitiraju Hrvatskoj, a cilj je i privući upravo takve goste. Na festival nije bilo jednostavno upasti; da bi se Talijani zainteresirali uvelike je pomoglo naše veleposlanstvo u Trstu.

Trud se nagradio odličnom pozicijom na glavnoj pozornici festivala što će zasigurno dobro utjecati na posjećenost, a ideja je i otvoriti mogućnosti hrvatskim kuharima da pronađu svoje mjesto u Goriziji i iduće godine.

> Zbog lažnih recenzija na Tripadvisoru završio u zatvoru

Jelovnik je u završnoj fazi pripreme. U Cheese baru prezentirano je jelo koje još čeka festivalsko ime, a privremeni naziv je ćevap-ćufte. Mesnu smjesu koja dolazi u više varijanti priprema Jozo Letica iz Rigete, a u tanjurima zadovoljnih gostiju Cheesa bio je recept s janjetinom i junetinom.

Ključni sastojak za ćuftice koje se peku na naglo je „ozbiljna“ svinjska mast. Kad okruglice zamirišu i dobiju boju dodaje se domaća dalmatinska šalša što miriše na origano i ružmarin te paški sir. Uz domaće rezance i prema želji parmezan, ćevap-ćufte prave su „čarapice za dušu“ ili comfort food.

Ćevap-ćufta Ćevap-ćufta (Foto: Cheese bar)

"Na jelovniku najvećeg festivala u ovom dijelu Europe uz ćevap-ćufte imat ćemo i slavonski kulen, kobasice od divlje svinje, dalmatinski pršut, patku s mlincima, kotlovinu, neretvanski brudet, žgvacet od boškarina s pljukancima, više vrste štrukli – od klasičnih do onih sa sirom u vrhnju do kombinacije s kaduljom i domaćim medom te borovnicama.

> Testirali smo sve: 5 burgera koje morate probati na Zagreb Burger Festivalu

Bit će ondje i burger od crne slavonske svinje, boškarina te onaj od junetine s paškim sirom i paškim pršutom te još poneki specijalitet“, najavljuje Dado Tašner dodajući kako će jela kuhati naši chefovi, po svaki iz svoje regije. Naglašava kako godinama uspješno radi s hrvatskim namirnicama, a da se to može pokazat će i na Gusti di Frontiera.

  • #gdje sjesti
  • #cheese bar
  • #gusti di frontiera
  • #Italija
  • #Hrvatska
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Meki prutići od dizanog tijesta: Mirisno savršenstvo vrijedno čekanja
Lako
Meki prutići od dizanog tijesta: Mirisno savršenstvo idealno za grickanje uz sve!
Kako napraviti savršenu paellu: Savjeti španjolskog chefa uz koje ne možete pogriješiti
Ponos nacije
Kako napraviti savršenu paellu: Savjeti španjolskog chefa uz koje ne možete pogriješiti
Grije i želudac i dušu: Gusta pileća juha s finom tjesteninom s jajima
Bez vrhnja
Grije i želudac i dušu: Recept za gustu pileću juhu s finom tjesteninom
Recept za prave gurmane: Buffalo piletina - ali kao pizza
Raskošno
Recept za prave gurmane: Jedinstvena "buffalo" pizza s piletinom
Titovi bunkeri u kanjonu Velike Paklenice: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Od tajnog do javnog
Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Drvena, topla i neodoljivo šarmantna: Kuća za odmor i uživanje u ljepotama Gorskog kotara
Kod Mrkoplja
Drvena, topla i neodoljivo šarmantna: Kuća za odmor i uživanje u ljepotama Gorskog kotara
Titovi bunkeri u kanjonu Velike Paklenice: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Od tajnog do javnog
Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
Štajerski recept
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
"Napravite sve što možete da ovdje prespavate": Pogledajte kako izgleda hrvatska vila koju je Michelin stavio na popis najljepših na svijetu
Ključ savršenog odmora
"Napravite sve što možete da ovdje prespavate": Pogledajte kako izgleda hrvatska vila koju je Michelin stavio na popis najljepših na svijetu
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
Villa Velika
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Prazne pedijatrijske ordinacije: trećini domova zdravlja nedostaje pedijatar, roditelji prisiljeni na hitnu
Zvono za uzbunu
Došli s bolesnom bebom na pregled, nisu mogli vjerovati što im se dogodilo: "Šokirali smo se, kako je onda u manjim sredinama?"
Ruski susjed sprema se za rat: "Ovo neće biti kao 1940. godine"
Na prvoj liniji
Ruski susjed sprema se za rat: "Ovo neće biti kao 1940. godine"
Nestašica u ljekarnama! Nema najkorištenijeg lijeka protiv bolova i temperature u Hrvatskoj
poznato dokad
Nestašica u ljekarnama! Nema popularnog lijeka za sprečavanje srčanog i moždanog udara
show
Oženio se sin Ante Gele
"Bilo je divno i posebno!"
Sin našeg glazbenika stao pred oltar: "Moj prvorođeni, moj ponos!"
Minea u minici privukla sve poglede na subotnjoj špici
kao barbika!
Sve je stalo na trenutak kada je Minea u minici prošetala Cvjetnim trgom!
Intervju s Ivanom Barićem nakon odlaska iz MasterChefa
''Nisam očekivao''
Ivan Barić o nenadanom završetku putovanja u MasterChefu: ''Viša sila...''
zdravlje
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
Važan korak!
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Najučinkovitiji biljni saveznici
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Veliko istraživanje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
zabava
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Urnebesno
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Kad vidite fasadu ove kuće, odmah ćete znati gdje se nalazite
Urnebesno
Kad vidite fasadu ove kuće, odmah ćete znati gdje se nalazite
Ovaj kviz počinje lako, ali postaje nemoguć! Možete li ga riješiti?
Pokažite što znate!
Ovaj kviz počinje lako, ali postaje nemoguć! Možete li ga riješiti?
tech
Google je najavio novu opciju: Aktivirajte je čim prije, može vas spasiti velikih problema
Sigurnost u prvom planu
Google je najavio novu opciju: Aktivirajte je čim prije, može vas spasiti velikih problema
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Novo istraživanje otkriva
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Svi žele ovaj uređaj: Prodaja obara rekorde, a najbolje tek dolazi
Velika potražnja
Svi žele ovaj uređaj: Prodaja obara rekorde, a najbolje tek dolazi
sport
Andy Bara objasnio Srbima: "Vatreni imaju nešto što vama nedostaje, a to je..."
Usporedio obje reprezentacije
Andy Bara objasnio Srbima: "Vatreni imaju nešto što vama nedostaje, a to je..."
Scena s treninga otkrila za koga igra 15-godišnji sin Luke Modrića
budućnost je tu
VIDEO Scena s treninga otkrila za koga igra 15-godišnji sin Luke Modrića
Žena uhvatila muža na tribini s ljubavnicom? Svi su ostali u šoku zbog njenog poteza
Bizarno!
VIDEO Žena uhvatila muža na tribini s ljubavnicom? Svi su ostali u šoku zbog njenog poteza
tv
MasterChef: Ovo je i nas zapeklo! "Umrijet će nam Stipe!"
ZA NAJHRABRIJE
Ovo je i nas zapeklo! "Umrijet će nam Stipe!"
Kumovi: Hoće li obitelj Macan uspjet vratiti obiteljsku grobnicu? Ne propustite doznati u novim epizodama serije "Kumovi"
KUMOVI
Hoće li obitelj Macan uspjeti vratiti obiteljsku grobnicu? Ne propustite doznati u novim epizodama serije "Kumovi"
Kumovi: Napokon je razotkrila važno pitanje – biste li vi znali odgovor?
KUMOVI
Napokon je razotkrila važno pitanje – biste li vi znali odgovor?
putovanja
Titovi bunkeri u kanjonu Velike Paklenice: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Od tajnog do javnog
Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
Štajerski recept
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
novac
Koliko je zapravo ruska nafta ključna za indijsko gospodarstvo?
ENERGETSKI MIX
Koliko je zapravo ruska nafta ključna za indijsko gospodarstvo?
Tko je najveći uvoznik, a tko izvoznik električne energije u Europi?
gdje je hrvatska?
Tko je najveći uvoznik, a tko izvoznik električne energije u Europi?
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
lifestyle
Recept za lisnato s pudingom
Ne može lakše
Recept za finu pitu s pudingom: Hrskava izvana, mekana unutra - priprema je doista laka
Značenje imena Kaja
Simbolizira vedrinu
Tradicionalno, a unikatno: Značenje imena koje su kćeri dali Helena i Dominik Livaković
Severina u smeđoj kožnatoj jakni 2025.
Komotna, topla i šik
Najpopularnija jesenska jakna stvarno zaslužuje pažnju, a nosi je i Severina
sve
Oženio se sin Ante Gele
"Bilo je divno i posebno!"
Sin našeg glazbenika stao pred oltar: "Moj prvorođeni, moj ponos!"
Titovi bunkeri u kanjonu Velike Paklenice: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Od tajnog do javnog
Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Recept za lisnato s pudingom
Ne može lakše
Recept za finu pitu s pudingom: Hrskava izvana, mekana unutra - priprema je doista laka
Stara Škola - 1
Ana Roš

Najbolja svjetska chefica u Hrvatskoj: Novi jelovnik Stare Škole zbog kojeg vrijedi krenuti u Istru

"Iz doline Soče, Istra mi je uvijek bila nadohvat ruke, ne samo geografski, već i emotivno. Ova suradnja odražava moje uvjerenje da najbolja kuhinja uvijek nastaje kroz dijalog i suradnju", otkriva Ana Roš. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Shanti by Namaste - 7 Hrana i piće
    Fešta okusa i mirisa

    Restoran koji je ispunio obećanje: Shanti by Namaste u Novom Zagrebu odlično kuha, ali i ruši predrasude

  • Vrata Bilogore Hrana i piće
    Vrata Bilogore

    Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"

  • Stara Škola - 1 Hrana i piće
    Ana Roš

    Najbolja svjetska chefica u Hrvatskoj: Novi jelovnik Stare Škole zbog kojeg vrijedi krenuti u Istru

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close