Jedan korisnik Tripadvisora osuđen je na devet mjeseci bezuvjetnog zatvora zbog štete koje je nanio Tripadvisoru ali i mnogim restoranima pišući lažne recenzije.

Talijanski sud donio je presudu koja bi mogla promijeniti svijet gastronomije. Naime, u gradu Lecce prije nekoliko dana na zatvorsku kaznu osuđen je vlasnik tvrtke Promo Salento koja se bavila prodavanjem lažnih recenzija hotelima i restoranima.

Restoran Restoran (Foto: Thinkstock/Guliver)

Biznismen, ili bolje reći prevarant, morati će „odguliti“ devet mjeseci zatvora, a usput i platiti odštetu od 8 tisuća eura Tripadvisoru. Svakako, ova odluka se čini dobrim potezom, jer će, ako ne spriječiti lažne recenzije, svakako doprinijeti njihovom smanjenju.

Valja reći kako je Tripadvisor, koji se smatra možda i najvažnijim sajtom za savjete kad je u pitanju preporuka restorana, zadnjih godina, upravo zbog ovakvih slučajeva gubi na vjerodostojnosti. Kritičari tvrde kako više nije pouzdan, a sve zbog lažnih recenzija koje su ga preplavile.

Restoran Restoran (Foto: Thinkstock/Guliver)

U Italiji na ovakav tip „biznisa“, koji se sastoji od prodavanja lažnih recenzija pojedini mediji upozoravaju već godinama, no eto, sud je reagirao tek sad. I sam Tripadvisor još je prije tri godine pokrenuo istragu, s obzirom da su mnogobrojni vlasnici hotela i restorana proslijedili baš njima pisma koja su dobili od tvrtke Promo Salento, a u kojima im se nudi ocrnjivanje konkurencije.

„Lažne recenzije oduvijek su postojale i postojat će, ali sada je netko zbog toga konačno i žestoko kažnjen. I sami istražujemo sve moguće nepravilnosti, ali ne možemo sami, pa se za pomoć obraćamo i nadležnim institucijama“ – izjavio je potpredsjednik Tripadvisora Brad Young.

Restoran Restoran (Foto: Jay Wennington)

Bilo kako bilo, ova presuda zasigurno će utjecati na lovce u mutnom, a mi se nadamo kako će Tripadvisor u skoro vrijeme riješiti problem lažnih recenzija. Gledajući slučaj iz Italije, stvari po njih idu u dobrom smjeru.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju