Češka je država puna turističkih atrakcija i ljepota, a mnogobrojni dvorci čine veliki dio te bogate turističke ponude. Jednim od najljepših smatra se dvorac Hluboka, koji se nalazi u gradu Hluboka nad Vltavom. Proglašen je nacionalnim spomenikom kulture Češke Republike, a planirate li uskoro posjet Češkoj, Hluboku svakako stavite na popis!

Po uzoru na Windsor
Prvi ranogotički dvorac na tom prostoru izgrađen je u 13. stoljeću i obnavljan je nekoliko puta. Prvi put obnavljan je u doba renesanse, nakon toga za vrijeme baroka, a trenutačni izgled dobiva tijekom 19. stoljeća, kada njegov vlasnik Johann Adolf II von Schwarzenberg i njegova supruga Eleonora naručuju rekonstrukciju dvorca u romaničkom stilu engleskog dvorca Windsor. Rekonstrukcija je trajala 40 godina, stari dvorac i okolne srednjovjekovne građevine u potpunosti su srušene, a na mjestu potonjih napravljen je prekrasni engleski vrt.

Vrijedne kolekcije knjiga, oružja i ostalih predmeta

Prilikom posjeta dvorcu moguće je birati među nekoliko ruta. Ruta „Representation rooms“ vodit će vas kroz tzv. jutarnju sobu, sobu za čitanje, pušačku sobu, malu i veliku sobu za večeranje, knjižnicu, privatne odaje princeze Eleonore i izložbu oružja. Obratite pažnju na vrijedna umjetnička djela: slike, lustere, drveni namještaj… Ljubitelje knjiga posebno će oduševiti zbirka od 10.723 knjige.

Dvorac se sastoji od 140 raskošnih prostorija, a posjetiteljima je ulaz dopušten u njih 20-ak, ovisno o ruti. Osim one Representation rooms, postoji još i Winter visitor's route, Chateau kitchen, Chateau tower - promatračnica i Private apartments.

Pogled odozgo
Dvorac krasi 58 metara visoka kula na koju se moguće popeti, no za to je potrebno savladati 245 stepenica. S ovog se mjesta pruža prekrasan pogled na dvorac i okolicu.

Cijene ulaznica i radno vrijeme

Cijene ulaznica kreću se od 30 do 100 kn, ovisno o tome koji razgled organizirate, a razgled vrtova je besplatan. Radno vrijeme dvorca je od 10 do 16 sati u zimskom razdoblju te od 9 do 17 sati u ljetnom razdoblju.
Dvorac možete posjetiti prilikom posjeta Češkim Budejovicama ili nadrealno lijepom Češkom Krumlovu.

Budi kralj Lavova: Prekrasni europski grad u kojem pivo u restoranu košta manje od 10 kuna Lavov, Ukrajina - 3 Lavov, Ukrajina - 1 Lavov, Ukrajina - 4 +0 Lavov, Ukrajina - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju