Zemlja tulipana i biciklista, trave i kave već se mnogo puta našla u našim temama. Ali nove stvari o njoj otkrivamo neprestano. Pa ako već niste, zbog ovih 7 razloga trebali biste posjetiti Nizozemsku.

1. Ljubitelji životinja u ovome će osobito uživati. Nizozemska je jedina zemlja u Europi, a vjerojatno to možemo reći i za cijeli svijet, u kojoj nema pasa lutalica. Nizozemci, naime, imaju vrlo stroge zakone protiv zlostavljanja životinja, a očito i imaju i suosjećanja prema slabijima (možda i zdravog razuma) pa te zakone ne krše.

2. Nizozemska je dobila prvu solarnu biciklističku stazu. Staza je duga 70 metara i godišnje napaja 70 kilovata struje po kvadratnom metru.

3. Stanice za punjenje električnih automobila na svakih su 50 metara. Ima ih toliko jer velik broj Nizozemaca vozi električne automobile.

4. Postoji i cijeli grad u kojem nitko ne vozi automobil. Riječ je o Giethornu, a umjesto automobila, mještani ovdje voze čamce jer je grad prožet kanalima. Ako želite više saznati o ovom neobičnom i prelijepom mjestu kliknite ovdje.

5. Zatvori se zatvaraju jer imaju malo zatvorenika. U posljednjih 8 godina zatvorilo se čak 20-ak zatvora.

6. Velika pažnja pridaje se ekoduktima, prijelazima na autocestama napravljenima za divlje životinje. U Nizozemskoj ih je više od 6000.
 

7. Do 2030. godine planiraju zabraniti prodaju vozila na benzin ili dizel.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju