U slučaju da maštate o romantičnom selu u kojem ćete mirno živjeti, možda je vrijeme da se preselite u nizozemski Giethoorn. U ovom idiličnom selu, na trenutke se čini kao da je vrijeme stalo.

Naime, ovo maleno selo nema cesta, i jedini mogući pristup je s vode, tj. s nekog od mnogobrojnih kanala koji protječu kroz selo. Naravno, moguće se kretati i pješke, ali automobili ovdje ne dolaze u obzir. Oni naime, ostaju parkirani van sela.

Giethoorn - 1 Giethoorn - 1 (Foto: Getty Images)

Mjestašce se smjestilo u pokrajini Overijssel, a ukupno kroz njega protječu kanali dugi ukupne dužine oko 7 kilometara. Prepuno je kuća i farmi koje datiraju još iz 18. stoljeća.

S obzirom na sve ovo, nije uopće čudno što je Giethoorn postao popularno turističko odredište kojem tepaju da je "Venecija Nizozemske". Bicikliranje i vožnja brodom kroz kanale najbolji su načini za otkrivanje njegovog posebnog šarma.

Selo su osnovali prebjezi s područja Mediterana još oko 1230. godine. Prvi put je slavu doživjelo 1958., kad se pojavilo u filmu "Fanfare" nizozemskog režisera Berta Haanstre, a od tada pa do danas, iz godine u godinu pohodi ga sve veći broj znatiželjnika.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju