Druga Bučijada održava se u nedjelju u Sisku uz rijeku Kupu, na šetnici Slave Striegla.

Od 9 do 17 sati na štandovima će se naći buče, bučino ulje, pečene bundeve, bučnice i druge delicije. Proizvodi će se moći degustirati i kupiti u sklopu izložbeno-prodajnog sajma na kojemu se predstavljaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva iz Sisačko-moslavačke županije.

OPG Verice Selanac iz Crnca kraj Siska svoje bučino ulje Aurora proizvodi hladnim prešanjem, OPG Abramović iz Unčana osim ulja u ponudi ima i bučine sjemenke, brašno i proteinski prah, a sve proizvodi ekološki. OPG Janković u blizini Hrvatske Kostajnice također sve proizvodi ekološki, a uzgajaju stare sorte žitarica, primjerice domaćeg kukuruza i heljde, a tu su i konoplja i orah.

OPG Mesarić, između ostalog, uzgaja razne vrste tikvi, a OPG Lovro Lenac iz Hrvatske Kostajnice već godinama osvaja tržište svojim rezancima od sušene buče, kojih ne mogu proizvesti kolika je potražnja. Osim toga imaju i buču u prahu te brašno od kestena (izvrsno za "začinjavanje" smjese za palačinke) te heljdino brašno.

A da utažite želju za bučama do nedjelje, kada ćete razne proizvode moći isprobati u Sisku, napravite jednu prikladnu slasticu za kraj listopada.

Recept za krafne od buče Recept za krafne od buče (Foto: Getty Images)

Sastojci za krafne od buče:

Za tijesto:

280 grama pirea od buče
1 jaje
250 grama brašna
150 grama šećera
Prašak za pecivo
2 žličice mješavine začina (cimet, đumbir, muškatni oraščić i klinčić u omjeru 2:1:1:0,5)
Prstohvat soli
2 žlice otopljenog maslaca
Ulje za pečenje

Za posipati po krafnama:

150 grama šećera (ili manje ako ne volite jako slatko)
3 žlice mješavine začina (vidi iz sastojaka za tijesto)

Priprema:

1. Skuhajte buču i zgnječite je u pire.

2. U jednoj zdjeli pomiješajte brašno šećer, prašak za pecivo, začine i sol. U odvojenoj zdjeli pomiješajte bučin pire, jaje i maslac. Mokru smjesu ulijte u suhu te miješajte dok ne postane homogena i stavite sa strane.

3. Ugrijte ulje u fritezi ili stavite oko litru ulja u zdjelu na vatru (160 stupnjeva) i dok se ulje grije formirajte krafne od tijesta. Ići će lakše ako nauljite ruke. Pecite oko 4-5 minuta dok ne dobiju zlatno-smeđu boju, a najbolje je da ih ne nagurate previše odjednom u zdjelu za pečenje.

3. Izvadite van i lagano posušite papirnatim ručnikom te stavite u zdjelu i pospite mješavinom šećera i začina. Poslužite. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju