Ovogodišnja Bučijada održat se treći vikend u listopadu, od 19. do 21. listopada 2018. godine u Ivanić-Gradu. Svečano otvorenje manifestacije bit će u subotu, 20. listopada u 11 sati na Glavnoj pozornici.

Okosnica manifestacije i ove će godine biti prodajni sajam buča, bučina ulja, proizvoda od buča te ostalih ekoetnoproizvoda, a posjetiteljima će se predstaviti više od 200 izlagača, od toga više od 30 proizvođača bučina ulja,osamdeset obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i dvadesetak ekoloških poljoprivrednih gospodarstava.

Osim toga, u organizaciji Udruge proizvođača bučina ulja Hrvatske održat će stručni skup. Teme skupa bit će "Bučina pogača i brašno i njihove nutritivne vrijednosti" te "Brendiranje bučina ulja kao suvenira kontinentalne Hrvatske".

Za vrijeme trajanja manifestacije gradski će se park pretvoriti u mjesto neiscrpne inspiracije za umjetnike i kreativce koji će i ove godine izložiti instalacije i skulpture od buče. Dok će najmlađi posjetitelji moći uživati u brojnim zabavno-edukativnim sadržajima, kao što su vožnja Buča kočijom, Bučko vlakićem te u radionicama Vatrogasne bučijade za mališane, zabave neće nedostajati ni odraslima.

Primjerice, oni će moći kušati autohtone sorte vina škrlet na corneru “ŠkrCo” istoimene udruge ili pak kušati bučino pivo Pivovare Crafter's. Tu su i dječje predstave, izložbe, koncerti, etnoprogram, kutak za kulinare, tematske šetnje Ivanić-Gradom uz turističkog vodiča. Za one koji žele saznati nešto o Ivaniću i ivanićgradskoj kulturno povijesnoj baštini organizirani su interpretacijski razgledi grada, crkve i gradskog muzeja uz turističko vodstvo.

Iz bogatog programa izdvajamo:
Otvorenje Parka skulptura i instalacija od buča zakazano je za petak u gradskom parku u centru, a večer završava uz koncert Najboljih hrvatskih tamburaša. U subotu 20. listopada u 11:00 sati je svečano otvorenje 14. Bučijade, cjelodnevni programi odvijat će se na glavnoj pozornici i više lokacija u gradu, a večer završava koncertom TBF-a.

Moto ovogodišnje manifestacije bit će "Dođi! Okusi! Osjeti! Vidi!", a to će im uz organizatore, omogućiti i turističko-izletnički Bučko-express, koji subotom i nedjeljom vozi za posjetitelje iz Zagreba, s cijenama povratne karte već od 25 kuna. Uskoro započinje 14. Bučijada u Ivanić-Gradu Uskoro započinje 14. Bučijada u Ivanić-Gradu (Foto: PR)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju