Bučnica, pečena bundeva, bučino ulje, rezanci od sušene bundeve... Sve to moći ćete isprobati u nedjelju, 1. listopada 2017., od 9 do 19 sati na prvoj sisačkoj Bučijadi na Šetnici Slave Striegla, uz rijeku Kupu u centru grada.

U trendu Kviz općeg znanja - 1 Hrana za mozak Kviz općeg znanja: 15 pitanja koja će pravi kvizaši smazati za doručak Tikvice ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bile ukusne Korak po korak Kako ispeći fine tikvice na tavi bez puno ulja, a da ne ispadnu gnjecave? Složenac od naribanih tikvica Najlakši recept Izvana hrskav, a iznutra mekan i sočan: Naribajte tikvice i napravite ovaj neodoljivi ljetni složenac

Sudjeluju obiteljska poljoprivredna gospodarstva s područja grada i okolice, a predstavit će svoje proizvode vezane uz bundeve. OPG Verice Selanac iz Crnca kraj Siska svoje bučino ulje Aurora proizvodi hladnim prešanjem, a u nedjelju ćete ga moći i degustirati.

OPG Abramović iz Unčana osim ulja u ponudi ima i bučine sjemenke, brašno i proteinski prah, a sve proizvodi ekološki. OPG Janković u blizini Hrvatske Kostajnice također sve proizvodi ekološki, a uzgajaju stare sorte žitarica, primjerice domaćeg kukuruza i heljde, a tu su i konoplja i orah.

OPG Mesarić, između ostalog, uzgaja razne vrste tikvi, a OPG Lovro Lenac iz Hrvatske Kostajnice već godinama osvaja tržište svojim rezancima od sušene buče, kojih ne mogu proizvesti kolika je potražnja. Osim toga imaju i buču u prahu te brašno od kestena (izvrsno za "začinjavanje" smjese za palačinke) te heljdino brašno.