Brzom hranom naziva se bilo koji obrok s kratkim vremenom pripreme koje se služi u restoranima ili drugim mjestima s ciljem hitre konzumacije. Upravo ovoj vrsti hrane Amerikanci su posvetili Dan Fast Fooda (16. studeni) koji se slavi upravo u omiljenom restoranu brze hrane.

1. Termin fast food ili brza hrana ušao je u širu upotrebu 1951. godine, kada se pojavio u poznatom engleskom Merriam-Webster rječniku.

2. Američka franšiza Burger King u Australiji nosi ime Hungry Jack's, pod kojim je otvoren još 1971. godine, te se danas smatra australskim brendom.

3. Da bi održali tajnost originalnog recepta za pohanu piletinu uprava KFC-a prepušta pripremu mješavine za pohanje dvjema tvrtkama: pola radi laboratoriji Griffith, a onda se šalje tvrtki McCormick gdje se ista dovršava. Jedini recept čuva se u sefu KFC-a u Louisvilleu.

4. Subway je najveći fast food lanac restorana u svijetu s oko 44.419 restorana u svijetu što je otprilike 9.000 tisuća ugostiteljskih objekata više od McDonald'sa.

5. Do 2013. Pizza Hut je bio najveći naručitelj kelja. Zanimljivo, uopće ga nisu stavljali u svoju hranu, već ga koristili kao dekoraciju u barovima sa salatama.6. Domino’s Pizza je otkazala svoje jamstvo dostave u roku od 30 minuta ili manje (ili je hrana besplatna), jer su dostavljači doživljavali česte prometne nezgode u želji da brzo stignu na svoj cilj.

7. McDonald'sovi hamburgeri ne trunu, već se suše. S obzirom na nisku količinu vlage u njima, meso nakon duljeg stajanja se preobražava u dehidrirani oblik.

8. Pizza Hut je prva tvrtka u povijesti koja je dostavila svoj proizvod u svemir, točnije u Međunarodnu svemirsku stanicu 2001. godine. Račun za dostavu pizze iznosio je oko milijun američkih dolara.

9. Prženi krumpirići su najpopularnija fast food hrana u Americi. U 2004. Amerikanci su u fast food restoranima pojeli 3.401.942,775 kilograma pomfrita.

10. Amerikanci su 1970. godine potrošili 6 milijardi američkih dolara na fast food. U 2006. godini ta se brojka popela na 142 milijarde dolara.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju