Zbog dobre pozicije Novi Sad je odlično povezan s okolnim mjestima i gradovima. Od Zagreba je udaljen 377 km, a autobusom će vam trebati kojih 6 i pol sati. Od jeftinijih opcija tu je Čazmatrans koji jednosmjernu kartu nudi za 230 kn. Autom ćete putovati vremenski upola manje. Vlak polazi direktno iz Zagreba ili iz Osijeka. Letova do Novog Sada nema, ali ako baš inzistirate na avionu, možete letjeti do Beograda i javnim prijevozom stići do Novog Sada.

Što vidjeti?

Svakako preporučujemo posjet Petrovaradinu, tj. Petrovaradinskoj tvrđavi. Riječ je o nekadašnjem utvrđenom gradu uz Dunav i o danas užem gradskom području Novog Sada. U Petrovaradinskoj tvrđavi smješten je i Muzej grada Novog Sada, jedan od najpoznatijih muzeja u Vojvodini. Sastoji se od nekoliko odjela, a posvećen je prikupljanju, zaštiti, predstavljanju i interpretaciji višeslojne i multinacionalne kulturne baštine Novog Sada i okolnih područja.

Blagdanski ugođaj Blagdanski ugođaj (Foto: Thinkstock/Guliver)


Jedan od atraktivnijih dijelova su podzemni vojni tuneli koji su nekada služili za obranu i dugački su 16 kilometara. Također, s tvrđave možete doživjeti prekrasan pogled na grad. Jedna zanimljivost: u Petrovaradinskoj tvrđavi rođen je ban Josip Jelačić.

Također, preporučujemo vam da prošećete Dunavskom ulicom i Dunavskim parkom. Dunavska ulica jedna je od najstarijih u gradu i upravo zato zanimljiva za šetnju. Puna dućančića, kafića i restorana odvest će vas do prekrasnog Dunavskog parka. Dunavski park spomenik je prirode i zaštićeno prirodno dobro. U njemu se nalaze mnoge rijetke i vrijedne vrste biljaka, a središtu parka nalazi se prekrasno jezero s labudovima.

Špajz Salaša 137 Špajz Salaša 137 (Foto: Facebook: @salasarskispajz137)

Što i gdje jesti?

Preporučujemo vam restoran Špajz Salaša 137 na Trgu Republike. Šarmantan interijer odjeven je u rustikalno ruho i u njemu se osjeća topla prijateljska atmosfera i miris fine kuhinje. Svaka je stolica drugačije boje, s prozora vise kobasice, luk i lonci, a na zidu tanjuri... Osim zanimljivog interijera, valja spomenuti da je kuhinja domaća, a u blizini se nalazi dućan gdje možete kupiti domaće proizvode: ajvar, rakiju, pekmeze, razne poslastice, kavu itd. Vikendom možete za 30-ak kuna odabrati samoposlužni doručak i za veoma pristupačnu cijenu fino se najesti.

Pogled na grad Pogled na grad (Foto: Thinkstock/Guliver)

Gdje odsjesti?

Kao i sve ostalo, smještaj u Novom Sadu može se naći po zaista pristupačnim cijenama s obzirom na kvalitetu usluge. Jedan od takvih jest stan u centru Novog Sada s prekrasnim balkonom koji obasjavaju ulična svjetla novosadskog trga možete za 4 osobe iznajmiti po cijeni od 45 eura po noćenju. Stan je potpuno opremljen modernim namještajem i tehnologijom na izvrsnoj lokaciji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju