Odlučite li se za putovanje u Novi Sad, nećete požaliti. Grad smješten na Dunavu bogat je tradicijom, kulturom, raznim manifestacijama, opuštenim ljudima i multikulturnim ozračjem. Zbog dobre pozicije odlično je povezan s okolnim mjestima i gradovima. Mi vam donosimo neke preporuke za kraći boravak u ovom gradu.

Kako doći do Novog Sada?

Od Zagreba je udaljen 377 km, a autobusom će vam trebati kojih 6 i pol sati. Od jeftinijih opcija tu je Čazma trans koji jednosmjernu kartu nudi za 230 kn. Autom ćete putovati vremenski upola manje. Vlak polazi direktno iz Zagreba ili iz Osijeka. Letova nema do Novog Sada, ali ako baš inzistirate na avionu, možete letjeti do Beograda i javnim prijevozom stići do Novog Sada.

Novi Sad - 5 Novi Sad - 5 (Foto: Getty)

Što vidjeti?

Teško je nešto izdvojiti, ali svakako preporučamo posjet Petrovaradinu, tj. Petrovaradinskoj tvrđavi. Riječ je o nekadašnjem utvrđenom gradu uz Dunav i o danas užem gradskom području Novog Sada.

U Petrovaradinskoj tvrđavi smješten je i Muzej grada Novog Sada, jedan od najpoznatijih muzeja u Vojvodini. Sastoji se od nekoliko odjela, a posvećen je prikupljanju, zaštiti, predstavljanju i interpretaciji višeslojne i multinacionalne kulturne baštine Novog Sada i okolnih područja. Jedan od atraktivnijih dijelova su podzemni vojni tuneli koji su nekada služili za obranu i dugački su 16 km.

U njoj se rodila i velika hrvatska povijesna ličnost koja krasi glavni zagrebački trg, ban Josip Jelačić. Također, s tvrđave možete doživjeti prekrasan pogled na grad koji svakako vrijedi istražiti. 

Preporučujemo vam da prošećete Dunavskom ulicom i Dunavskim parkom. Dunavska ulica jedna je od najstarijih u gradu i upravo zato zanimljiva za šetnju. Puna dućančića, kafića i restorana odvest će vas do prekrasnog Dunavskog parka. Dunavski park je spomenik prirode i zaštićeno prirodno dobro. U njemu se nalaze mnoge rijetke i vrijedne vrste biljaka, a središtu parka nalazi se prekrasno jezero s labudovima.

Novi Sad - 6 Novi Sad - 6 (Foto: Getty)

Što i gdje jesti?

Preporučujemo vam restoranŠpajz Salaša 137 na Trgu Republike. Šarmantan interijer odjeven je u rustikalno ruho i u njemu se osjeća topla prijateljska atmosfera i miris fine kuhinje. Svaka stolica je drugačije boje, s prozora vise kobasice, luk i lonci, a na zidu tanjuri. Osim zanimljivog interijera, valja spomenuti da je kuhinja domaća, a u blizini se nalazi i dućan gdje možete kupiti domaće proizvode: ajvar, rakiju, pekmeze, razne poslastice, kavu itd. Vikendom možete za 30-ak kuna odabrati samoposlužni doručak i za veoma pristupačnu cijenu pošteno se najesti.

Gdje odsjesti?

Kao i sve ostalo, smještaj u Novom Sadu može se naći po zaista pristupačnim cijenama s obzirom na kvalitetu usluge. Jedan od takvih jest stan u centru Novog Sada s prekrasnim balkonom koji obasjavaju ulična svjetla novosadskog trga možete za 4 osobe iznajmiti po cijeni od 45 eura po noćenju. Stan je potpuno opremljen modernim namještajem i tehnologijom na izvrsnoj lokaciji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju