Danas je važno osim predivnih panorama i zanimljivih priča ponuditi iskustvene atrakcije u kojima zainteresirani mogu sudjelovati, a ne samo promatrati. Jedna je od takvih i Spectacvla Gladiatoria. Mi smo isprobali taj neprocjenjivi doživljaj.

Da biste postali sudionik predstave koja privlači tisuće posjetitelja u pulsku Arenu, prvo morate osjetiti duh antičke Pule. Za to će se pobrinuti stručno vodstvo koje će vas provesti kroz rimski amfiteatar izgrađen u 1. stoljeću i kroz prostorije u podzemlju.

Podzemlje - prostor ispod Arene u kojem su gladijatori čekali borbe Podzemlje - prostor ispod Arene u kojem su gladijatori čekali borbe (Foto: Nova Studio)

Pulski amfiteatar poseban je i po tome što je kompletan vanjski zid originalan, što kod ostalih nije slučaj. Nastao je u doba cara Vespazijana, kojeg je prema legendi ljubavnica nagovorila na izgradnju golemog prostora koji je u gledalište mogao primiti 23.000 ljudi. U to je vrijeme u Puli živjelo 5000 stanovnika, međutim tijekom održavanja borbi gladijatora gledalište je bilo prepuno jer je u pulsku Arenu dolazio narod sa svih strana.

Gladijatori nisu smjeli biti niži od 170 centimetara, trenirali su uz vrhunske stručnjak Gladijatori nisu smjeli biti niži od 170 centimetara, trenirali su uz vrhunske stručnjak (Foto: Nova Studio)

Borilište i gledalište dijelio je jedan kanal kako bi gledatelji bili osigurani od divljih životinja, najbliže gledalištu sjedili su najbogatiji, dok su najudaljenija mjesta bila rezervirana za žene. Ne zbog toga što ih nisu dovoljno cijenili, već da ne utječu na koncentraciju moćnih gladijatora koji su se tada borili za slobodu i život.

Suvremeni gladijatori sami izrađuju većinu opreme Suvremeni gladijatori sami izrađuju većinu opreme (Foto: Nova Studio)

Borbe su trajale tri dana, a publika je neumorno navijala i zahtijevala ili milost (mitte) ili smrt (iugula) za borce. Rimljanima je logistika bila jača strana pa su imali i adekvatnu zaštitu od sunca – tzv. velarium, tkaninu koja je natkrivala gotovo cijelo gledalište i kišnicu koja je pomoću rasprskavajućeg sustava rashlađivala publiku.

Dan u životu komiškog ribara! Iskustvo s gajete falkuše koje nikada nećete zaboraviti

Kruha i igara

Gladijatorske borbe bile su potpuno besplatne za sve. Bilo je važno zabaviti narod i pružiti mu okupaciju zbog koje neće misliti na političke probleme.

Gladijatore uspoređujemo s dvije vrste sportaša – vozačima Formule 1 i boksačima

Gladijatori su, kao i danas, bili zdravi, atraktivni i u dobroj kondiciji. Morali su biti viši od 170 centimetara, a glavni im je cilj bilo uspješno završavati borbe kako bi u konačnici mogli otkupiti slobodu.

Suprotno mišljenima mnogih, gladijatori nisu bili često pogubljivani. Budući da su ih odgajali vlasnici gladijatorskih ekipa (familia gladiatoria) zvani lanista, oni su bili na cijeni, pa organizatoru nije bilo u interesu pogubiti borca jer bi ga morao isplatiti.

Stižu vam inozemni prijatelji? 3 stvari zbog kojih ćete ostati upamćeni kao najbolji domaćini

Danas u Europi postoji desetak gladijatorskih škola čiji članovi obožavaju antičko razdoblje, ali i autentične borilačke vještine. Pulska škola gladijatora, čiji članovi nastupaju u pulskoj Areni, dvostruki je osvajač trofeja Hercules Viktor, koji se tradicionalno dodjeljuje u Rimu. Gledajući iz današnje perspektive, gladijatore uspoređujemo s vozačima Formule 1 jer su spremni riskirati život te s boksačima zbog njihove iznimne fizičke spremnosti.

Gladijatori nastupaju u originalnim kostimima, većinom ih izrađuju sami, a u borbi koriste koplja, kratke mačeve i drugo autentično oružje. Gladijatori nastupaju u originalnim kostimima, većinom ih izrađuju sami, a u borbi koriste koplja, kratke mačeve i drugo autentično oružje. (Foto: Nova Studio)

Biti dio tog spektakla, osim uvida u ta davna vremena, podrazumijeva i pripremu za predstavu u kojoj svi prijavljeni imaju ulogu. Odlučite li se biti dio spektakla, možda ćete baš vi biti Cezar te najboljem gladijatoru dodijeliti palminu granu, vreću novca i mogućnost da otkupi svoju slobodu.

Želite li iskusiti više autentičnih doživljaja putem platforme Mastercard® Priceless® Cities, otkrijte projekt Priceless Croatia koji modernim putnicima želi pružiti više neprocjenjivih iskustava.


 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju