Odvedete li svoje inozemne goste na bilo koje predivno mjesto u Hrvatskoj vjerojatno će vam biti zahvalni. Već i ležanje na unikatnim jadranskim plažama odmor je za dušu i tijelo, međutim, postoje aktivnosti koje bi mogle garantirati sjećanja na neprocjenjiva iskustva.

1. Kulinarski dan nakon kojeg mogu sa sobom ponijeti i diplomu

Osim što ćete izrazito gostoprimstvo pokazati ako svojim gostima priredite ručak ili večeru, ima opcija uz koju ćete još više osvojiti srca inozemnih prijatelja. U Zagrebu je moguće sudjelovati u kulinarskom danu. Jutro ćete, uz stručno vodstvo, započeti na poznatoj tržnici Dolac, kupujući sve potrebne sastojke za izradu jela. U danu ćete iskusiti i duh nekih prošlih vremena jer se svi obroci pripremaju u stanu iz 19. stoljeća po pravilima koja su vrijedila nekad davno. Poslužite li svoje jelo, a ono bude ukusno, zaradit ćete i diplomu – potvrdu da ste naučili kuhati u Hrvatskoj.

2. Dan u kojem će naučiti kako se uzgajaju kamenice u uvali Mali Ston

Uzgoj kamenica drevna je i dugogodišnja tradicija u Dalmaciji. U uvali Mali Ston, u blizini Dubrovnika, možete imati dan za pamćenje s vlasnicima obiteljskog gospodarstva. Oni će rado podijeliti svoja iskustva o procesu uzgoja.

Kamenice Kamenice (Foto: Grgo Jelavic PIXSEL)

Kamenice su prava delikatesa koja se jede sirova, najčešće s dodatkom limunova soka. Izrazito je hranjiva, poznati je afrodizijak koji prvenstveno podiže libido muškarca. Jeli su ih čak i rimski carevi.

3. Upoznavanje s kulturom istarskog maslinova ulja

Vodnjan je područje na kojem se maslinici uređuju i održavaju još od davnina. Upravo na tom mjestu imate priliku saznati sve o istarskom maslinovu ulju. Umjesto dana na plaži, ovo je kratka edukacija koju će vaši gosti pamtiti zauvijek.

Masline Masline (Foto: Zarko Basic PIXELL)

Osim što će se nalaziti na lokacijama koje u drugim državama rijetko gdje mogu vidjeti, slušat će priče poznatih proizvođača koji su maslinama posvetili svoj cijeli život. Svakako, nakon kratkih napomena o proizvodnji, svako maslinovo ulje moći ćete i probati uz druge autohtone namirnice.

Želite li iskusiti ova i mnoga druga neprocjenjiva iskustva, posjetite stranice projekta Priceless Croatia koji želi pružiti korisnicima Mastercard® kartica priliku da upoznaju ljepote Hrvatske kroz autentična iskustva.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju