Bogata i očaravajuća, Bologna je jedna od najbolje čuvanih talijanskih tajni. Za razliku od popularnih gradova poput Rima, Firence i Venecije, trgovi i ulice Bologne nisu preplavljeni turistima, a na štandovima vas čekaju svježe smokve, prekrasni cvjetovi i na brzinu pripremljena jela s nadaleko poznatim bolognese umakom. Poznata kao studentski grad ponudit će vam sve užitke i osvojiti bogatom poviješću. Bologna ima malo manje od 400 tisuća stanovnika te skoro 100 tisuća studenata koji se šokoluju na nekom od brojnih studija. U 24 sata u Bologni sigurno nećete doživjeti i vidjeti sve živo, ali ćete otkriti najpoznatije i najljepše stvari u gradu.Jutro

Posjetite crkvu Madonna di San Luca, nedaleko koje se nalazi svetište sa sjajnim pogledom na grad i arkadama s beskrajnim lukovima koji se protežu na 3,5 kilometara. Arkadama ćete doći do na početku spomenute crkve, a pripremite se i na dosta hodanja, tako da znate obući udobne cipele. Jednom kad razgledate arkade i crkvu, sjedite na espresso i uživajte…

Popodne

S obzirom da ste se ujutro našetali i umorili, poslijepodne započnite dobrim obrokom. U blizini mirisnog Mercato di Mezza i Piazza Maggiore, smjestile su se mnogobrojne oštarije koje vas mame da izaberete baš njih. No, možda je najbolje da gastronomsku turu započnete s Eataly, slavnim talijanskim marketom. Unutra ćete naći razne talijanske delicije, vinski bar i restoran. Zatim se zaustavite u La Batia, i probajte njihov perfektni parmezan, kao i neke druge sireve. Nakon sireva, vrijeme je za nešto slatko, pa se zaustavite u Paolo Atti e Figli na certosinu, klasičnnom bolonjskom kolaču od smokve. Gastronomsku turu završite u čarobnoj Osteria del Sole i uživajte u zasluženoj čaši vina.Nakon što ste utažili glad, prošećite do Piazza Maggiore, najslavnijeg gradskog trga. Istražite Palazzo d'Accursio, koja ima funkciju gradske vijećnice još od 14. stoljeća. Ona je arhitektonska ljepotica, a na drugom katu se nalazi kolekcija slika Giorgia Moranija, jednog od najpoznatijih slikara Bologne. Za kraj, posjetite Cremeria Funivia i pojedite njihov fantastični sladoled od pistacija.

Večer

Za najbolji pogled u sumrak, popnite se na toranj Asinelli, najviši u gradu. Na 97 metara dolazi se preko 498 stepenica, a za njih će vam trebati barem sat vremena. Sagrađen je prije tisuću godina i mrvicu je nagnut na lijevo. Pogled na grad je prelijep, stare kuće i zgrade na nekim dijelovima pomiješan su s modernim građevinama. Kad se spustite posjetite Neptunov kip, koji baca zanimljivu sjenu. Naime, autor se poigrao s Neptunovom rukom pa se na sjeni kipa čini kako ona predstavlja njegovu muškost u poprilično uzbuđenom stanjuAko imate dovoljno novca, nakon tornja posjetite restoran Carracci, koji poslužuje inovativna jela. Ta inovacija ima i cijenu, pa tako obrok može doći oko 150 eura po osobi. U slučaju da niste ovako dobro 'potkoženi' odite u Trattoria di via Serra ili restoran Garganelli.

Kasni sati

Završite svoj obilazak Bologne posjetom vinskog bara Gessetto, omiljenog među lokalcima u kasne sate. Nakon što popijete Pignoletto i uživate u plati pršuta i sira, napravite lagani đir do hotela i neka vam Bologna ostane u lijepoj uspomeni.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju