Patent braće Wright
Nacionalni arhiv SAD-a čuva neke od najrjeđih dokumenata svijeta. Zbog toga je sigurnost ovdje na visokom nivou, ali unatoč tome - netko je uspio ukrasti patentne papire koji u detalje opisuju koncept letećeg stroja braće Wright. Tek 2003. godine slučajno je otkriveno da nedostaje ovaj dokument, tako da se ne zna kada je nestao, a od tad ga nitko nije vidio.

Tanto Mei-Kunimitsu
Radi se o rijetkoj vrsti mača koji potječe iz trinaestog stoljeća. Ovaj mač čuvao se u agenciji za kulturna blaga Japana, a njoj ga je donirao anonimni muškarac u čijoj obitelji se nalazio nekoliko generacija. Tek nakon smrti vlasnika, uprava agencije je uvidjela da mač nedostaje, ali ne mogu sa sigurnošću tvrditi kad se to dogodilo.

Grad Paititi
Legende kažu da je upravo Paititi grad u kojem su drevne Inke sakrile svoje blago pred europskim osvajačima. Do danas nitko nije uspio ući u trag ovom gradu tako da je postao sinonim za legendarni El Dorado. No, svake se godine pojavi novi trag koji upućuje na mjesto na kojem bi se mogao nalaziti ovaj izgubljeni grad. Do sada su se svi ti tragovi pokazali - lažnima.

Ogrlica Patiala
Ovu ogrlicu dizajnirali su dizajneri iz kuće Cartier 1928. godine kao dar Maharadži Sir Bhupinder Singhu. Ogrlica je bila načinjena od pet platinastih lanaca na kojima se nalazilo 2930 dijamanata, od kojih su neki bili burmski (danas mjanmarski) rubini. Na ovoj ogrlici bio je i sedmi najveći dijamant na svijetu, DeBeers, 235 karatni žuti dijamant veličine golf loptice. Ogrlica je nestala 1948. godine i do danas joj se gubi svaki trag.

Brod od mahagonija
Potrebna su desetljeća, a ponekad i stoljeća, da se pronađe brod koji je potonuo miljama od obale. Ovaj brod je potpuna suprotnost od toga. On je potonuo u - luci, i navodno još leži na njezinom dnu prekriven tonama pijeska. Prema legendi brod je bio napravljen od mahagonija i pripadao je tajnoj misiji Portugalaca koji su 1522. istraživali Australiju. Do danas ga nitko nije uspio pronaći.

Premijerovo žezlo
U australskoj državi Victoriji premijer je, prilikom inauguracije, dobivao žezlo kojim je dokazivao svoj status. Sve do 1891. godine, kada je žezlo nestalo. Vjeruje se da ga je ukrao parlamentarac Thomas Jeffrey, ali mu se nikada nije uspjea dokazati krivnja. I dok žezlo samo po sebi nije imalo neku materijalnu vrijednost, parlament i danas nudi nagradu od 50.000 dolara poštenom nalazniku.

Krunski dragulji kralja Johna
Krunski dragulji koji su se nalazili na engleskoj kruni smatraju se jednim od najvrjednijih dragulja u povijesti čovječanstva. Kraljevska kruna čuvala se pod strogom stražom unutar londonskog tornja, ali unatoč tome dragulji su uspjeli nekoliko puta nestati, i svaki put su zamijenjeni novima. Tako je 1216. kralj John prelazio preko zaljeva Wash, i krivo procijenio visinu plime koja mu je odnijela svu prtljagu, zajedno s kraljevskom krunom koja nikada nije pronađena. Imate li masku?

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju