Upotreba jednokratne plastike i proizvoda baziranih na nafti toliko se proširila da je danas gotovo nemoguće zamisliti život bez toga. A svi ti proizvodi zagadili su Zemlju i proći će stoljeća, pa i tisućljeća dok se razgrade.

No sve je više pojedinaca koji život posvećuju pronalaženju rješenja za zagađenje. Bio Lutions tvrtka je iz Njemačke koja na tržište dovodi inovativne i održive proizvode, a usto i decentralizirani proces proizvodnje, s čime, po njihovu mišljenju, stvaraju zaista pravu ekološku alternativu konvencionalnim materijalima i načinima proizvodnje.

Bio Lutions Bio Lutions (Foto: Bio Lutions)

Bio Lutions proizvodi ekološki održiva pakiranja i pribor za jelo za jednokratnu uporabu. U ponudi imaju "obična" pakiranja, prikladna za raznu vrstu robe, od one kvarljive pa do elektronike. Potom onu koja je vodootporna ili otporna na ulje i pakiranja s bioplastičnom folijom.
 

Za proizvodnju pakiranja u Bio Lutionsu koriste poljoprivedni višak. Primjerice, za proizvodnju pakiranja koriste i stabljike rajčice, pa su tako rajčice upakirane u svoje nekadašnje stabljike. Time daju dodanu vrijednost proizvodu. No za proizvodnju pakiranja nikada ne koriste nešto što se koristi u ishrani.

Bio Lutions Bio Lutions (Foto: Bio Lutions)

Proces proizvodnje smještaju lokalno, odnosno tamo gdje taj višak nastaje. Tako ima i više različitih sirovina, ovisno o mjestima gdje se nalaze tvornice. Na taj način ne samo da proizvode ekološke proizvode, već i smanjuju ugljični otisak (jer nema prijevoza sirovine do mjesta proizvodnje), a njihovi partneri i kupci ne ovise o variranjima na tržištu nafte, celuloze, plastike ili o međunarodnom prijevozu.

Proizvodi Bio Lutionsa dizajnirani su tako da budu dio kružne ekonomije. Nastaju od prirodnih materijala i vraćaju se prirodi. Raspadaju se pod normalnim uvjetima, mogu se koristiti i za proizvodnju biogoriva, reciklirati se ili zapaliti gotovo bez ispuštanja CO2. U procesu proizvodnje ne koriste se nikakve štetne kemikalije ili drugi neprirodni dodaci.

Bio Lutions Bio Lutions (Foto: Bio Lutions)

Bio Lutions osnovao je arhitekt i industrijski dizajner Eduardo Gordillo, a radio je u poduzeću koje proizvodi pakiranja (uglavnom plastična). Odlučio se za zaokret i fokusirao je svoja istraživanja na stvaranje novih i održivih materijala koji se mogu koristiti za pakiranja za jednokratnu uporabu. U procesu proizvodnje sudjeluje i tvrtka Zelfo Technology.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju