Inovativni turistički proizvod nastao je na području Slavonije, a riječ je i Bicakademiji koju organizira udruga marketinških aktivnosti Lima. Cilj je promovirati određena područja kao poželjne cikloturističke destinacije.

Predsjednik Lime Krešimir Herceg za Punkufer je ispričao više o projektu.



Kako funkcionira Bicikademija?


Bicikademija predstavlja inovativan pristup promociji određenog područja kao poželjne cikloturističke destinacije. Funkcionira na način da se Bike Student registrira na besplatnu aplikaciju (trenutno funkcionira samo na Android sustavu), automatski dobije virtualni indeks koji se sastoji od studija (trenutno 5 slavonskih županija i Istra), a svaki studij se sastoji od ispita (lokacija kulturne i prirodne baštine). Zadatak Bike Studenta je obilaziti biciklom lokacije i nakon fotografiranja sebe i bicikla na zadanoj lokaciji polaže taj ispit. Nakon položenih svih ispita određenog studija, Bike Student dobiva nagradu GIANT Hrvatska.

Kako ste došli na ideju?

Na ideju smo došli nakon nekoliko aktivnosti koje smo radili u svrhu promicanja cikloturizma i bicikla kao prijevoznog sredstva. Analizirajući tada stanje u Slavoniji i Baranji, uvidjeli smo da postoji velik broj slaboprometnih cesta koje su idealne za bicikliranje. Također, postoji ogromna količina kulturne i prirodne baštine koja je zanimljiva cikloturistima. Kad smo spojili sve te prednosti, uvidjeli smo velik cikloturistički potencijal cijelog kontinentalnog dijela Hrvatske. Čekali smo priliku i prijavili na natječaj Ministarstva turizma za strukovne udruge. Tako je sve počelo u ljeto 2014.



Koje su lokacije u pitanju i zašto baš te?


Trenutno postoje 32 lokacije u Slavoniji i Baranji te 14 u Istri. Kriteriji su bili predstaviti najznačajnije lokacije određenog područja, ali uključiti i elemente krajnjih točaka, kako bi se biciklom morao proći što veći dio područja.

Planirate li se širiti?

Plan je širenje na kompletnu Hrvatsku, za što će trebati i nekoliko sponzora, a s nekima smo i trenutno u pregovorima. Također, čekamo i neke natječaje za turizam. Plan je i izlazak izvan granica Hrvatske, a i tu smo ostvarili neke razgovore i čekamo ishod. U tijeku je i širenje na drugom području, odnosno širenje na iOS mobilne korisnike.

Koliko polaznika ste dosad imali?

Trenutno imamo više od 200 studenata, a budući da smo tek u studenom implementirali mobilnu Android aplikaciju, očekujemo velik rast od kraja mjeseca, s poboljšanjem vremenskih uvjeta. Usto, očekujemo i porast marketinškim kampanjama koje smo napravili.



Ispiti se polažu na zanimljiv način, možete li nam ispričati više o tome?


Cilj je od početka bio da se Bike Studenti educiraju na zabavan način. Ispočetka je to bio klasični selfie s biciklom na zadanoj lokaciji, koji se slao administratoru. Ali, od studenog 2016. godine i taj dio je zanimljiviji uvođenjem mobilne aplikacije Bicikademija, koja je besplatna za sve korisnike. U planu je i razvijanje same aplikacije s novim mogućnostima, ali smo to ostavili za sljedeću godinu.

Ispiti se mogu polagati bilo kojim redoslijedom, tako da je i na taj način olakšano polaganje. Trenutne povratne informacije studenata su zadovoljavajuće, što nam daje još veći motiv za razvoj cijele ideje.

Ovo je inovativni proizvod koji predstavlja dodanu vrijednost za sve dionike u turizmu, odnosno svaki smještajni kapacitet može ga koristiti kao dio svoje ponude prema cikloturistima, jer nema potrebe za vodičem.

Više informacija možete doznati na službenoj stranici, gdje se možete i prijaviti na Biciakademiju. Stranicu imaju i na Facebooku, a aplikacija je dostupna na Google Play Storeu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju