Najveći i najvažniji kompleks hramova u siromašnoj Kambodži, Angkor Wat, smjestio se oko 250 kilometara sjeverno od glavnog grada Phnom Penha. Izgrađen je gotovo prije tisuću godina, u 12. stoljeću za vrijeme vladavine Kmera (ne 'Crvenih', ne bojte se), zauzima prostor od oko 2 četvorna kilometra čime je i dan danas najveća religijska građevina svijeta.

Tko god posjeti ovu azijsku zemlju, obavezno ode i do Angkor Wata, jer otići u Kambodžu i ne vidjeti ovaj veličanstveni hram, jednako je kao otići u Rim i ne vidjeti papu. Stoga, ako se spremate otići ovdje, ili vas samo zanima sve vezano za putovanja i 'lude' građevine, mi smo vas spremni pobliže upoznati s Angkor Watom.1. Angkor Wat izgradio je stari narod Kmera, koji su jedna od najstarijih etničkih grupa jugoistočne Azije. Kmeri su ujedno zaslužni za prvu abecedu, koja je još uvijek u upotrebi.

2. Pol Pot nije želio uništiti Angkor Wat – unatoč stravičnim zločinima koje je napravio, ukidanju novca, škola, bolnica i želji da on bude pokretač nove civilizacije u Kambodži, Angkor Wat je poštedio.

3. Kao primarni razlog posjete Kambodži 50 posto turista ističe obilazak Angkor Wata. Hej, 50 posto...

4. Zanimljivo je da je hram posvećen Višnu, a ne tadašnjem kralju što je u to doba bila tradicija.

5. Ime ne krije ništa mistično – naime Angkor Wat prevodimo kao 'Grad Hramova'.6. Na popis Svjetske baštine dospio je 1992. godine., a do tad se nažalost, s njime radilo što god se htjelo. Tako su mnogi kipovi ostali bez glava, koje su tada prodane privatnim kolekcionarima u čijim se kolekcijama i dan danas nalaze…

7. Neobična je stvar okrenutost Angkor Wata prema zapadu. Naime, u kulturi hindusa okrenutost ka zapadu označava smrt.

8. Unatoč ratu u obližnjem Vijetnamu, Jackie Kennedy posjetila je hram, ispunivši prema vlastitim riječima dugogodišnju želju.

9. Hram 'Ta Prohm' ste svakako vidjeli ukoliko ste gledali film Tomb Raider s Angelinom Jolie u glavnoj ulozi. Naime, neke od scena su snimane tamo, a to je filmski studio stajalo 10 tisuća dolara po danu snimanja.

10. Tamna boja (gotovo crna) po kojoj je hram prepoznatljiv, nije uvijek bila takva. Nekad je dobar dio bio obojan, a tragovi boje se još uvijek ponegdje vide.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju