Pokušajmo pojednostaviti. Mozak se sastoji od oko 100 milijardi moždanih stanica koje se zovu neuroni, a aktivni sastojak u alkoholnim pićima je etilni alkohol. Kada ga pijete, prolazi kroz jetru koja ga 'obrađuje', pretvara u acetat i u konačnici eliminira.

Ali ako popijete puno, u kratkom vremenu, jetra ne stiže odraditi svoj posao, višak alkohola ostaje u krvi i pronalazi svoj put do mozga. Tada alkohol poremeti normalno funkcioniranje mozga i ošteti poveznice, što uzrokuje prekid komunikacije između neurona. Tada smo već u stanju koje nazivamo pijanstvo, koje najčešće prepoznajemo po gubitku ravnoteže, nemogućnosti normalnog izražavanja, donošenja ne baš pametnih odluka i sl.

Da alkohol NE uništava moždane stanice znamo pouzdano zahvaljujući istraživanju 1993. kada su znanstvenici doslovno izbrojali neurone kod osobe koja ne pije i alkoholičara. Razlike u broju neurona nije bilo.

Ali naravno, pretjerano konzumiranje alkohola predstavlja mnoge druge zdravstvene opasnosti i iako neće ubiti moždane stanice, može pogoršati funkcije mozga i trajno uništiti jetru. Uvjerite se i u videu!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju