Treća ovogodišnja vikend akcija pošumljavanja požarišta Dalmacije, u sklopu najveće volonterske kampanje pošumljavanja požarišta Dalmacije - Boranka, održat će se ovaj vikend na području Splita. Pošumljavat će se područje Sitno Gornje, ispod Zvjezdanog sela Mosor.

Akcija će se odvijati u subotu i nedjelju, 26. i 27. listopada 2019. godine, u trajanju od 9:00 do 16:00 sati. Organizatori akcije su Savez izviđača Hrvatske, Splitski skautski zbor, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja i Grad Split.

Na akciji će sudjelovati više od 300 izviđača iz Splita, Omiša, Trogira, Dugog rata, Velike Gorice, Samobora, Koprivnice, Stupnika, Okića, Križevaca i Bjelovara. Uz njih, na akciji će sudjelovati učenici splitskih osnovnih škola Brda i Blatine-Škrape, učenici Nadbiskupijske klasične gimnazije iz Splita, studenti Kineziološkog fakulteta u Splitu, članovi HNK Split, pripadnici Hrvatske ratne mornarice, članovi Judo klubova „Val“ i „Student“ , članovi moto kluba „Vuk samotnjak“ te brojni drugi volonteri iz Splita i okolice.

Kako je ove godine posebni partner u kampanji Boranka sindikat Preporod, akciji će se u subotu popodne, od 13:00 sati, priključiti više od 300 učitelja i nastavnika, sindikalnih povjerenika iz čitave Hrvatske, predvođenih predsjednikom Preporoda, Željkom Stipićem.

Sindikat Preporod ove godine obilježava 25 godina postojanja te će sudjelovanjem u ovoj akciji, povodom te obljetnice, posaditi 9000 stabala za svojih 9000 članova.

Kampanju Boranka od početka službeno podržava i veleposlanstvo Kanade, a kanadski veleposlanik, Nj.E. Alan Bowman, u subotu će se zajedno s obitelji pridružiti akciji. Veleposlanik Bowman sa sobom na akciju pošumljavanja dovodi i predstavnike kanadske tvrtke Viking Air, proizvođače svjetski poznatih protupožarnih aviona tipa Canadair. Iz tvrke Viking air akciji će nazočiti direktori tvrtke, gospodin Ben Carson i gospodin Mark Dodd.

Podršku akciji pružit će djelatnici i stručnjaci iz Hrvatskih šuma i HGSS-a, volonteri Gradskog društva Crvenog križa Grada Splita, pripadnici Ravnateljstva civilne zaštite i vatrogasci iz JVP Split, a veliku podršku projektu, kao i prošle godine, daje Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija.

U sklopu projekta Boranka održavaju se, kao i prošle godine, edukacije po osnovnim školama. Stručnjaci iz redova izviđača, Hrvatskih šuma, Hrvatske gorske službe spašavanja, Ravnateljstva civilne zaštite i vatrogasaca educiraju osnovnoškolce o osnovama pošumljavanja, zaštiti šuma i prirode, prevenciji požara i učinku klimatskih promjena. Školarci po završenoj edukaciji sudjeluju i u akcijama pošumljavanja kako bi iz prve ruke mogli primijeniti stečena znanja i pomoći u obnovi opožarenih područja.

Na području koje će se pošumljavati, Hrvatske šume odredile su vrste koje će se saditi. Koriste se isključivo autohtone, izvorne vrste i to mješovito crnogorica i bjelogorica. Alepski bor, sukladno mišljenju struke, neće se koristiti u pošumljavanju.


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju