Festival Vino Dalmacije u organizaciji centralne regionalne udruge Vino Dalmacije se nakon pauze od godine dana, uzrokovane Covid pandemijom, ponovno održava u prostoru hotela Amphora, Šetalište Pavla, Ivana Pavla II 51. Festival se održava u petak i subotu, 08. i 09. travnja 2022. u trajanju od 12h do 19h.

Festival je organiziran po principu promenadnog kušanja, na način da posjetitelji mogu obilaziti stolove s izlagačkim mjestima, degustirati vina i direktno od proizvođača saznati detalje o kušanom vinu; svojstva, cijenu, količine i sve druge potrebne informacije. Ukupno izlaže oko 60 vinarija s područja cijele Dalmacije, od Zadra do Konavala. Na festivalu će se predstaviti brojna nova vina, pripremljena za puštanje na tržište neposredno uoči ili nakon festivala, neka od njih će biti iz 2021. godišta, a druga iz prethodnog ili još starijih godišta. Na taj će način brojni ugostitelji i trgovci, koji se na festivalu očekuju u značajnom broju, svoje vinske liste moći dopuniti novitetima. Poslovnim posjetiteljima koji su primili pozivnicu festivala ili izlagača je ulaz besplatan, a za građanstvo se naplaćuje ulaznica u iznosu od 100 kuna.

U okviru festivala Vino Dalmacije održava se i niz edukativnih vinskih radionica s vođenim kušanjem vina od strane renomiranih vinskih eksperata. Sve teme radionica su vezane uz dalmatinska vina kako bi se posjetiteljima približila kvaliteta dalmatinskih vina i potencijali ključnih dalmatinskih vinskih sorti. Prijave na radionice potražite ovdje. 

Program radionica:

08.04. Petak
13:30h Manuela Plohl - Bordoške i rhonske crne sorte Dalmacije s naglaskom na sjevernu Dalmaciju
15:00h Monika (Prović) Bojanić - Debit, kujundžuša, bogdanuša, zlatarica i druge elegantne bijele sorte Dalmacije
16:30h Branimir Vukšić - Vinska karta kao autentično iskustvo
18:00h Peter Labus - Pošip, grk, maraština, vugava i malvasija dubrovačka - sličnosti i razlike

09.04. Subota

13:30h Marko Gajski i Ivan Bratinčević - Radionica sparivanja jela i dalmatinskih vina
15:00h Kruno Filipović - "Kako Bog zapovida - dalmatinski stil rose vina"
16:30h Saša Špiranec - Ostale crne sorte Dalmacije; babić, tribidrag, dobričić, trnjak, lasina, plavina, i druge
18:00h Ana Mucalo - Plavci s južnih strmina vs plavci s drugih položaja

5 destinacija kojima je zbilja stalo do održivog turizma Održivi turizam - 1 Održivi turizam - 2 Održivi turizam - 3 +1 Održivi turizam - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju