U Esplanade Zagreb Hotelu održana je gala večera povodom predstavljanja trećeg izdanja prestižnog gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia.

Taj je događaj na jednom mjestu okupio impresivan broj hrvatskih chefova, vrhunskih profesionalaca i zaljubljenika u gastronomiju, a vrhunac večeri bila je dodjela prestižnih kulinarskih trofeja kojima Gault&MillauCroatia nagrađuje najbolje chefove u čijem je radu prepoznat moto vodiča "Luksuz je u kvaliteti, ne u cijeni".

Posebnost vodiča Gault&Millau leži u slavljenju različitosti – u njemu svoje mjesto pronalaze raznovrsni restorani i profesionalci različite dobi i stilova, a dijele inovativnost, poštivanje tradicije svoga kraja, poznavanje suvremenih kulinarskih tehnika te kuhanje s velikom strašću.

Gastronomski vodič Gault&Millau Croatia 2020 najopsežniji je do sada, a u njemu su predstavljena 202 restorana, 82 POP restorana, 101 vino i 20 hotela. Direktorica Gault&Millau Croatia Ingrid Badurina Danielsson vodič je opisala kao snažan, postojan i napravljen da ljubiteljima hrane pruži pouzdane informacije o restoranima. Također je naglasila njegovu važnost u Hrvatskoj i svijetu:

"Gault&Millau jedan je od dva najprestižnija međunarodna gastronomska vodiča te predstavlja hrvatsku gastronomsku scenu na svjetskoj pozornici, a Hrvatsku kao poželjnu food&wine destinaciju."

Noć kulinarskih oskara održana je u Smaragdnoj dvorani Esplanade Zagreb Hotela, a četveroručnu gala večeru pripremile su vrhunske chefice Ana Grgić, chefica Esplanadeina restorana Zinfandel's i nositeljica titule Veliki chef sutrašnjice Gault&Millau Croatia 2018 i Francuskinja Coline Faulquier, chefica i vlasnica restorana Signature u Marseilleu, i nositeljica titule Mladi talent Gault&Millau France 2017.

Nagrađene chefove i restorane pozdravila je i Marianne Lecerf, glavna međunarodna koordinatorica za Gault&Millau. 

Projekt je podržala i Hrvatska turistička zajednica, a čestitke dobitnicima uputila je Darija Tödtling, predstavnica Hrvatske turističke zajednice.

Podršku projektu dalo je Ministarstvo turizma Republike Hrvatske. U ime Ministarstva turizma gostima se obratio državni tajnik u Ministarstvu turizma RH Frano Matušić, koji je tom prilikom istaknuo važnost gastronomije kao jednog od vodećih sadržaja turističkog iskustva na kojem se gradi cjelokupni brend Hrvatske.

Chef godine prema izboru gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia 2020 je Danijel Đekić, chef restorana Monte iz Rovinja.
Sandra i Dane Tahirović iz restorana Zora bila u Splitu i Robert Benzia iz restorana Ganeum u Lovranu osvojili su trofej Veliki chef sutrašnjice 2020.

Trofej Chef tradicijske kuhinje 2020 osvojili su Silvija Horak iz restorana Terbotz u Štrigovi i Tvrtko Šakota, chef restorana Nav u Zagrebu.

Trofej mladi talent godine 2020 osvojili su Floriana Ružić iz restorana San Rocco u Brtonigli i Matija Jagić iz Brokenships bistroa u Zagrebu.

Buffet Kamenice iz Dubrovnika nagrađen je trofejem Najbolji POP 2020.

Ove je godine dodijeljen i novi trofej Šef sale 2020, koji je osvojio Dragutin Majsak iz restorana Vinodol u Zagrebu.

Posebno priznanje za zasluge u promicanju hrvatske gastronomije i slastičarstva osvojila je jedna od najboljih ambasadorica hrvatskog slastičarstva, Dragica Lukin iz slastičarnice Villa Soši u Umagu.
Najboljim restoranima proglašeni su 360 iz Dubrovnika, Monte iz Rovinja, Laganini iz Palmižane te šibenski Pelegrini.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju