Drugi Asian Street Food Festival pravo je mjesto da isprobate tradicionalne specijalitete azijske kuhinje na jednom mjestu, a posebno prepoznatljiva jela Kine, Japana, Tajlanda, Indije, Koreje i Malezije.

Na trgu Josipa Jurja Strossmayera u Zagrebu od 6. do 12. svibnja 2024. godine posjetitelji će moći probati sve od sočnih bao bunsa i gyoza preko curryja i sushija do ramena. Bit će tu i hrskavih kozica u tempuri, vegetarijanskih proljetnih rolica, slanih salata s papajom i slatkih salata od manga, slasnog mochi sladoleda, popularnog bubble tea, te drugih autentičnih azijskih pića i koktela.

Plavoperajna jadranska tuna

U suradnji s tvrtkom Pelagos, ekipa iz zadarskog Picnica uspjela je osigurati plavoperajnu jadransku tunu na ovogodišnjem Asian Street Food Festivalu. “Udruživanjem triju zadarskih kompanija: Pelagosa, Kroštule i Picnica donosimo na ulicu ovu iznimno posebnu namirnicu po vrlo prihvatljivoj cijeni”, ističu.

Mlade jedinke plavoperajne tune love se u Jabučkoj kotlini i uzgajaju osamnaest mjeseci. Ovo je tuna nepromijenjene sushi/sashimi A+ kvalitete, a svi Pelagos proizvodi su IFS higher level, Kosher i Halal certificirani i tako prikladni konzumentima sa specifičnim prehrambenim odredbama.

Asian Street Food festival održan je prvi put prošle godine u Zagrebu Asian Street Food festival održan je prvi put prošle godine u Zagrebu (Foto: Sandro Sklepić, arhiva i PR Asian Street Food Festivala)

Jadransku plavoperajnu tunu u svojim restoranima poslužuje i svjetski poznati lanac Nobu. Iako gotovo cijela količina ove prvoklasne tune odlazi na strana tržišta, određena količina je ostavljena za domaće tržište, a posebno predstavljanje će imati na Picnic kućici u sklopu Asia festivala.

“Na ovaj način cilj je predstaviti vrhunsku namirnicu iz našeg Jadrana, kroz formate jela inspirirane azijskim štihom”, kažu u Picnicu.

Što jesti na Asian Street Food Festivalu?

Curry House by Tuk Tuk Express

Mali panazijski restoran iz Tkalčićeve ulice u Zagrebu na Asian Street Food Festivalu ponuditi će Tikka Masala Rice Bowl – mekanu piletinu serviranu na parenoj riži uz pratnju kremastog tikka masala umaka i dodatak svježeg korijandera. Nudit će i Honey Chilli Chicken – hrskavu piletinu s čilijem i medom serviranom na parenoj riži, poprskanu s domaćim slatko-ljutim umakom te mladim lukom. Na njihovoj kućici moći ćete probati Korean Fried Chicken - hrskavu prženu piletinu obavijenu u domaći slatko-ljuti umak te posipanu sjemenkama sezama, ali i šarene domaće limunade: Blue Lagoon, mango i malinu.

Gyoze by Purple Monkey Gyoze by Purple Monkey (Foto: Sandro Sklepić, arhiva i PR Asian Street Food Festivala)

Gyoza bar by Purple Monkey

Na Asian Street Food Festivalu će u ponudi imati gyoze s umakom (menu od 6, 12 i 24 komada), Tempura shrimp s umakom i Mochi sladoled na kuglice.

Pad Thai by Thai Thai

Na ovogodišnjem izdanju ASFF-a u fokusu im je Pad Thai Chicken, piletina s prženim rezancima i Som Tum Papaya salata koja kombinira primamljivu mješavinu hrskave zelene papaje, mrkve, korabice, svježeg krastavca, pikantnog ribljeg umaka i čilija s pilećim krilcima. Za vegetarijance su spremili domaće ručno rađene proljetne rolice sa svježim povrćem i biljem, te Mango fruit salad + sticky rice - ovaj klasični tajlandski desert sadrži slatke kriške manga, jagoda i borovnica na sloju tople, ljepljive riže prožete kremastim kokosovim mlijekom.

Picnic, tuna tartar sando Picnic, tuna tartar sando (Foto: Sandro Sklepić, arhiva i PR Asian Street Food Festivala)

Tuna&Bar by Picnic

Od plavoperajne jadranske tune radit će dva jela. Tuna katsu sando je tuna steak u panko mrvicama s azijska salatom, teriyaki majonezom i sezamom poslužen u brioš kruhu kroštule i Boogie Laba. Tuna tartar sando je tartar od tune s pastom od fermentirane soje, poke umakom, teriyaki majonezom i sezamom, također posluženi u brioche kruhu Kroštule i Boogie Lab-a. Jela s jadranskom plavoperajnom tunom prodavat će se po cijeni od 8,5 €. Uz ovogodišnje delicije od tune, u ponudi će imati i batat krumpiriće koji su postali njihov zaštitni znak. Na njihovoj kućici služit će se i Roza, proljetni koktel na bazi džina, jagoda i Degarra rose vina.

ZU KU JI Ramen House

KU JI Ramen house predstavit će se s tri vrste ramena, a koji će se prodavati po cijeni od 15 eura. Tonkotsu Hakata Ramen specifičan je po dugotrajnom procesu kuhanja svinjskih kostiju između 12 i 16 sati kako bi se dobio bogat i kremast okus. Shoyu Ramen dobiva se kuhanjem umaka od soje te ima slaniji i pikantniji okus, dok je Miso Chicken Ramen nazvan je po glavnim sastojcima – piletini i miso pasti.

ZUKUJI Ramen ZUKUJI Ramen (Foto: Sandro Sklepić, arhiva i PR Asian Street Food Festivala)

Sushi by SOHO Sushi

Zagrepčanima i gostima metropole dobro poznat i omiljen Soho Sushi koji se nalazi u Palmotićevoj ulici u sklopu poznatog Good Food-a drugu godinu zaredom sudjeluje na Asian Street Food Festivalu i donosi svoje ručno rađene sushi rolice.

Korean Hot Dog by K Dogs

Nakon iznimnog uspjeha na prvom izdanju Asian SFF-a, K Dogs kućica i ove godine nudi autentični korejski hot dog. Nudit će četiri okusa: klasični s hrenovkom, Half&Half - kombinaciju hrenovke i mozzarelle, zatim Mozza - samo s mozzarellom te Cheese Lover koji ima punjenje od kombinacije topljenog cheddara i mozzarelle.

Bao buns, Jellyfish in space Bao buns, Jellyfish in space (Foto: Sandro Sklepić, arhiva i PR Asian Street Food Festivala)

Bao Buns by Jellyfish in space

U ponudi će imati: Bao Buns Pork - parena peciva sa sporo pečenom trganom svinjetinom, kupusom u umaku od vrhnja i majoneze, te ukiseljenom mrkvom u soji. U stopu ih slijede Bao Buns Salmon - gdje parena peciva grle kimchi, spicy mayo, losos, togarashi, tobikko i krastavce. Imat će i Futomaki surimi, Uramaki Crispy losos, te kozice u tempuri, kao i tri tematska koktela: Mango tiki, Tropical heaven i Jelly lagoon, sva tri s naglaskom na voćnim notama.

Besplatan ulaz

Posjetitelji će moći uživati i u popratnom zabavnom programu – od zabavnog food kviza, preko radionice vina & slikanja, do live performansa zagrebačkih uličnih umjetnika i bogatog glazbenog programa s DJ-evima.

Sam festival svečano će otvoriti počasni konzul Kraljevine Tajland, dr. Stjepan Ćurić, a posjetitelji će moći uživati u atraktivnom nastupu tradicionalne tajlandske plesne skupine. Tijekom Festivala nakon uživanja u vrhunskim delicijama moći ćete se opustiti uz tradicionalnu tajlandsku masažu, te usput doći u mogućnost osvajanja puta na Tajland.

Festival će biti otvoren od 6. do 12. svibnja od 12 do 24 sata, a ulaz je besplatan. Više novosti o Drugom Asian Street Food Festivalu pratite na njihovom Facebooku.

Asian Street Food: Kućice koje vrijedi obići na novom festivalu u Zagrebu Asian Street Food Festival - 1 Asian Street Food Festival - 2 Asian Street Food Festival - 3 +21 Asian Street Food Festival - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju