U Gradu Skradinu službeno je predstavljen projekt kojim je 20 godina stara gradska rasvjeta u potpunosti zamijenjena pametnim LED rješenjima. Taj projekt, u vrijednosti od 300.000 eura, realiziran je u suradnji s mađarskom tvrtkom Tungsram i domaćom tvrtkom Luma Energy. Kao najvažniji rezultat ističe se godišnja ušteda energije od 70 %, ali i znatno smanjenje emisije CO2.

Tom iznimno vrijednom investicijom tako je u Skradinu postavljeno čak 366 jedinica pametne LED rasvjete, od čega je 200 jedinica postavljeno na prometnice i ulice, 100 jedinica u centru grada te 66 jedinica u sustavu Osnovne škole Skradin.

Uz to, Grad Skradin je u sklopu ovog projekta dobio i jednu pametnu klupu koja građanima nudi besplatan bežični internet i mogućnost punjenja pomoću USB utora osiguravajući struju preko vlastitih solarnih panela.

Osim što nova LED rasvjeta predstavlja održivije rješenje za ljude i okoliš, projekt također postavlja izvrstan primjer dobre prakse te približava Grad Skradin na korak bliže do titule prvog pametnog grada u regiji.

„Zahvaljujući ovom hvalevrijednom projektu Grad Skradin svijetli puno snažnije, pametnije, jeftinije i ono najvažnije - ekološki prihvatljivije. Upravo su to ključni razlozi zbog kojih smo se odlučili ostvariti ovu divnu suradnju i vrlo važan projekt između Grada Skradina i tvrtki Tungsram Grupa i Luma Energy“, rekao je Antonijo Brajković, gradonačelnik Grada Skradina.

Zbog sve većih emisija CO2 i visokih troškova energije, koji uvelike opterećuju gradske infrastrukture i proračune, sve se češće susrećemo s idejom pametnih gradova. Pritom se takve inicijative gotovo uvijek povezuju s urbanim i tehnološki razvijenim metropolama. Međutim, Grad Skradin, kao hrvatski biser kulturne baštine, uvjerava nas upravo u suprotno. Uz izuzetnu uštedu energije projekt je rezultirao iznimno pozitivnim učinkom za ljude i okoliš, počevši od bolje osvijetljenih i sigurnijih cesta pa sve do modernizacije škole.

„Tungsram je imao ured u Zagrebu u prvoj polovici prošlog stoljeća, što predstavlja našu predanost Hrvatskoj, koju gledamo kao jedan od ključnih dijelova naše matične regije. Prirodno je da ovdje pružamo naša najnovija i najmodernija rješenja. Sretni smo što prirodne ljepote ovih hrvatskih gradova obogaćujemo prekrasnim svjetlima, koja ujedno pružaju ulazne točke za Tungsramova pametna rješenja koja su korisna i za sela i veće gradove. Također nam je veliko zadovoljstvo biti partner s tvrtkom Luma Energy i veseli nas što imamo pokazatelje našeg rada pored ovako divnog nacionalnog parka“, rekao je Joerg Bauer, predsjednik Uprave i izvršni direktor Tungsram Grupe.

Tungsram Grupa i Luma Energy svoja su znanja i inovacije također primijenili i u Općini Jarmina, u kojoj su postavili ukupno 300 LED uređaja na ceste i u školu. Taj projekt vrijedan 200.000 eura doprinosi održivom razvoju putem ekološki prihvatljivih, pametnih rješenja s brojnim prednostima poput značajne uštede energije.

„Projektom su osigurane izuzetne prednosti za Grad Skradin i lokalnu zajednicu, a prvenstveno u vidu znatne uštede energije i velikog smanjenja troškova održavanja. Grad Skradin dobio je pametno i održivo rješenje, koje uz visoku energetsku učinkovitost nudi kvalitetniju i ujednačeniju rasvjetu u prometu i javnim mjestima, što uvelike podiže opću kvalitetu života u gradu. Uz to je u sklopu projekta postavljena i pametna klupa, a koliko je ta inovacija značajna za građane Skradina, pokazuje podatak da je u posljednjih godinu dana klupu koristilo čak više od 9000 korisnika, za koje je pružila 1,3 TB podataka i proizvela 129,5 kWH električne energije“, rekao je Toni Vlaic, Izvršni direktor Luma Energy.

Naposljetku, pametni grad nije status, već proces koji gradovima omogućuje brže reakcije na ekološke i tehničke izazove, kao stvaranje ugodnijeg životnog okruženja za građane. U tom procesu pametna rasvjeta predstavlja prvi korak jer platforma pametnih LED uređaja omogućuje instalaciju mnogih drugih pametnih aplikacija u budućnosti. LED uređaji sa senzorima i pametnim upravljačima mogu se povezati s pametnim aplikacijama i koristiti u različite svrhe, od olakšavanja parkiranja, preko nadzora prometa do signala za nuždu. Stoga nema dvojbe kako će buduće slične investicije uvelike doprinijeti podizanju kvalitete života brojnih zajednica diljem svijeta.