U Gradu Skradinu službeno je predstavljen projekt kojim je 20 godina stara gradska rasvjeta u potpunosti zamijenjena pametnim LED rješenjima. Taj projekt, u vrijednosti od 300.000 eura, realiziran je u suradnji s mađarskom tvrtkom Tungsram i domaćom tvrtkom Luma Energy. Kao najvažniji rezultat ističe se godišnja ušteda energije od 70 %, ali i znatno smanjenje emisije CO2.

Tom iznimno vrijednom investicijom tako je u Skradinu postavljeno čak 366 jedinica pametne LED rasvjete, od čega je 200 jedinica postavljeno na prometnice i ulice, 100 jedinica u centru grada te 66 jedinica u sustavu Osnovne škole Skradin.

Uz to, Grad Skradin je u sklopu ovog projekta dobio i jednu pametnu klupu koja građanima nudi besplatan bežični internet i mogućnost punjenja pomoću USB utora osiguravajući struju preko vlastitih solarnih panela.

Osim što nova LED rasvjeta predstavlja održivije rješenje za ljude i okoliš, projekt također postavlja izvrstan primjer dobre prakse te približava Grad Skradin na korak bliže do titule prvog pametnog grada u regiji.

„Zahvaljujući ovom hvalevrijednom projektu Grad Skradin svijetli puno snažnije, pametnije, jeftinije i ono najvažnije - ekološki prihvatljivije. Upravo su to ključni razlozi zbog kojih smo se odlučili ostvariti ovu divnu suradnju i vrlo važan projekt između Grada Skradina i tvrtki Tungsram Grupa i Luma Energy“, rekao je Antonijo Brajković, gradonačelnik Grada Skradina.

Zbog sve većih emisija CO2 i visokih troškova energije, koji uvelike opterećuju gradske infrastrukture i proračune, sve se češće susrećemo s idejom pametnih gradova. Pritom se takve inicijative gotovo uvijek povezuju s urbanim i tehnološki razvijenim metropolama. Međutim, Grad Skradin, kao hrvatski biser kulturne baštine, uvjerava nas upravo u suprotno. Uz izuzetnu uštedu energije projekt je rezultirao iznimno pozitivnim učinkom za ljude i okoliš, počevši od bolje osvijetljenih i sigurnijih cesta pa sve do modernizacije škole.

„Tungsram je imao ured u Zagrebu u prvoj polovici prošlog stoljeća, što predstavlja našu predanost Hrvatskoj, koju gledamo kao jedan od ključnih dijelova naše matične regije. Prirodno je da ovdje pružamo naša najnovija i najmodernija rješenja. Sretni smo što prirodne ljepote ovih hrvatskih gradova obogaćujemo prekrasnim svjetlima, koja ujedno pružaju ulazne točke za Tungsramova pametna rješenja koja su korisna i za sela i veće gradove. Također nam je veliko zadovoljstvo biti partner s tvrtkom Luma Energy i veseli nas što imamo pokazatelje našeg rada pored ovako divnog nacionalnog parka“, rekao je Joerg Bauer, predsjednik Uprave i izvršni direktor Tungsram Grupe.

Tungsram Grupa i Luma Energy svoja su znanja i inovacije također primijenili i u Općini Jarmina, u kojoj su postavili ukupno 300 LED uređaja na ceste i u školu. Taj projekt vrijedan 200.000 eura doprinosi održivom razvoju putem ekološki prihvatljivih, pametnih rješenja s brojnim prednostima poput značajne uštede energije.

„Projektom su osigurane izuzetne prednosti za Grad Skradin i lokalnu zajednicu, a prvenstveno u vidu znatne uštede energije i velikog smanjenja troškova održavanja. Grad Skradin dobio je pametno i održivo rješenje, koje uz visoku energetsku učinkovitost nudi kvalitetniju i ujednačeniju rasvjetu u prometu i javnim mjestima, što uvelike podiže opću kvalitetu života u gradu. Uz to je u sklopu projekta postavljena i pametna klupa, a koliko je ta inovacija značajna za građane Skradina, pokazuje podatak da je u posljednjih godinu dana klupu koristilo čak više od 9000 korisnika, za koje je pružila 1,3 TB podataka i proizvela 129,5 kWH električne energije“, rekao je Toni Vlaic, Izvršni direktor Luma Energy.

Naposljetku, pametni grad nije status, već proces koji gradovima omogućuje brže reakcije na ekološke i tehničke izazove, kao stvaranje ugodnijeg životnog okruženja za građane. U tom procesu pametna rasvjeta predstavlja prvi korak jer platforma pametnih LED uređaja omogućuje instalaciju mnogih drugih pametnih aplikacija u budućnosti. LED uređaji sa senzorima i pametnim upravljačima mogu se povezati s pametnim aplikacijama i koristiti u različite svrhe, od olakšavanja parkiranja, preko nadzora prometa do signala za nuždu. Stoga nema dvojbe kako će buduće slične investicije uvelike doprinijeti podizanju kvalitete života brojnih zajednica diljem svijeta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju