Sve ljubitelje umjetnost, putovanja, mora i Visa sljedećeg tjedna u Zagrebu očekuje prava poslastica. Naime, umjetnica Natalija Borčić Peuc u Oris kući arhitekture izlaže ciklus slika "Stiniva". Tema djela su viške plaže i uvale te putovanje kao čovjekova potreba za novim i drugačijim.

"Ciklusa slika „Stiniva“ sastoji se od devet slika na kojima su prikazane viške plaže i uvale. Ono po čemu je ovaj ciklus slika drukčiji od mojih prijašnjih je taj da pejzaže slikam novim načinom, svojevrsnim dripping-om i prolijevanjem boja, prskanjem bojom u različitim smijerovima i pod različitim kutovima, također, kroz proces izvedbe koristila sam i eksperimentirala s različitim tehnikama. Nerjetko, slike sam izlagala kiši ili prskala različitim jačinama šmrka za vodu kako bi boja omekšala i kako bih dobila različite fakture. Kao rezultat tog procesa je bogati i neobičan, organski nanos boja na platnima. Boje, odnosno slojevi boja izgledaju kao da su organski narasli iz platna, djeluju poput algi i lišajeva koje nalazimo u prirodi..." - izjavila je autorica slika Natalija Borčić Peuc, koja kroz ovaj ciklus istražuje paralelno dvije ideje. 

Prva ideja koju analizira odonsi se na fenomen turizma, turista i dokolice. Plaže otoka Visa predstavljaju mjesta geografski posebne i netaknute prirode i time istovremeno turističke destinacije. Njihova novo zadobivena vrijednost i značenje kao turističke destinacije govori o preobrazbi života ali i puno šire, o fenomenu turizma i turista kao karakteristike suvremenog života.

Druga ideja odnosi se na povezanost i uzajamnost krajolika s protokom naših misli. Autoricu zanima koliko i kako utječe taj odnos na naša stanja svijesti i osjećaje, te što to „aktiviraju“ u nama nova mjesta. "Ponekad je poželjno otputovati kako bi dobili nove misli i drukčije sebe i svijet sagledali." - smatra autorica, a njene ideje i sami možete vidjeti u Oris kući arhitekture 17. i 18. listopada.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju