1. Napali, Havaji

Visoke klisure prijevod su riječi Napali s havajskog jezika što savršeno opisuju životopisnu obalu uz zapadni dio otoka Kauai. Obali se može prići katamaranom, pješice ili vidjeti iz zraka iz helikoptera.

2. Causeway Coastal Route, Sjeverna Irska
Divov mostić (Giant's Causeway) sastoji se od tisuća heksagonalnih bazaltnih stupaca što izviru iz mora, a prema legendi izgradili su ih divovi kako bi mogli prijeći preko ovoga područja.

3. Patagonia, Argentina
Ushuaia se smatra najjužnijim gradom na svijetu i uobičajenom polazišnom točkom za istraživanje Antarktike. Njena panorama, ispreplitana niskim oblacima i kolonijom pingvina koja obitava na ovom prostoru, ostavlja bez daha.

4. Cape Point, Južnoafrička Republika
Vjetrovi su toliko jaki na ovom području, da ptice padaju s neba poput zrakoplova u oluji. Svjetionik predstavlja turistički imperativ za sve putnike, ali i razigrava pogled na dramatične klisure uz more.



5. Big Sur, Kalifornija
Big Sur zauzima središnji dio Kalifornije gdje se planine Santa Lucia dramatično izdižu nad Tihim oceanom. Spektakularni pogled očekuje vas bez obzira stojite li na obali i gledate u vodu, ili s mora gledate na obalu.

6. Great Ocean Road, Australija
Veličanstvena cesta Great Ocean Road smjestila se uz jugoistočnu obalu Australije, a prepuna je primjera zapanjujuće prirode. Ostaci obalnih klifova što izviru iz vode nazivaju se 12 Apostola iako ih tehnički ima samo osam.

7. Poluotok Snæfellsnes, Island
Snježni brdoviti poluotok Snæfellsnes na zapadu Islanda spoj je crnih plaža po uzoru na grčki otok Santorini, kamenih formacija kao iz Irske i ledanjaka viših od 1.400 metara. Ne čudi da se njegov pejzaž nalazi na ovom popisu.



8. Stiniva, Vis

Kakav bi to popis najljepših obala svijeta bez Hrvatske? Nedorečen! Iako je Lijepa naša bogata spektakularnim prizorima i obalama, zbog dramatičnog prizora dvije visoke kamena litice nad uvalom Stiniva, upravo ovu višku destinacijom uvrštavamo na ljestvicu najljepših.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju