Klimatske promjene već sada utječu na cijeli svijet. Neki dijelovi sve češće pogađaju ekstremni vremenski uvjeti, od toplinskih valova i suša do obilnih kiša i poplava.

Strah o topljenju ledenjaka, podizanju razine mora i uništavanju obalnih područja tjera znanstvenike na razmišljanje o alternativnim skloništima koja bi u budućnosti mogla spasiti mnoge živote.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Nenana Ice Classic: Kladionica na Aljasci na kojoj se okreću milijuni

Sea Stem je jedno od takvih rješenja francuskog arhitekta Mathieua Collosa. Točnije, riječ je o ambicioznom konceptu plutajućeg sela s minimalnim utjecajem na okoliš, koje bi trebalo biti izgrađeno na Mediteranu, otprilike 12 kilometara od Palavas-les-Flots u južnoj Francuskoj.

Umjesto nasipa i zidova Collos predlaže gradnju samoodrživog staništa na vodi koje bi koristilo sunce, vjetar i valove za proizvodnju potrebne energije. Pitka voda dobavljala bi se skupljanjem i desalinizacijom kišnice, sav bi se otpad reciklirao, a hrana bi se uzgajala na licu mjesta u skladu s permakulturom i akvakulturom.

Slika nije dostupna Putovanja Najčuvaniji bunker sjemena u najsretnijoj zemlji svijeta koji može preživjeti i apokalipsu

Sea Stem obuhvaća gradnju umjetnog morskog grebena na dubini od 50 metara koji bi poslužio kao mjesto za razvoj podvodnog života, ali i znanstvena istraživanja.

Cijeli projekt mogao bi se financirati sa sredstvima iz različitih ekoloških programa, a dolazak na Sea Stem bio bi omogućen i turistima kako bi se informirali i prilagodili novom načinu života u skladu s prirodom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju