Kako bi omogućili svojim gostima što ugodniji i sigurniji boravak u Bolu, Turistička zajednica Bola u suradnji s ordinacijom opće medicine dr. Markice Tomića dogovorila je od utorka, 13. travnja, provođenje antigenskih testova. Zahvaljujući njima, posjetitelji će vrlo brzo imati podatke radi li se o COVID-19 ili nekoj drugoj respiratornoj infekciji. Bol je ujedno i prvo otočko mjesto u Splitsko dalmatinskoj županiji koje je osiguralo uslugu antigenskog testiranja, što je još jedan od pokazatelja odgovornosti ovog mjesta te ozbiljnih priprema za predstojeću sezonu. Tijekom travnja provest će se i cijepljenje većine turističkih djelatnika, a do kraja svibnja očekuje se procijepljenost lokalnog stanovništva od 50%.

Zračna luka Brač trenutno ima najavljene letove iz Ljubljane, Dusseldorfa, Zagreba, Beča i Linza. Letovi se prilagođavaju epidemiološkoj situaciji, a početak zračnog prometa očekuje se u drugoj polovini svibnja. Direktor Zračne luke, Tonči Peović, ističe da će se testiranje na Covid antigenskim testovima organizirati na poziv organizatora putovanja ili aviokompanije.

Krajem travnja planira se otvaranje i prvih bolskih hotela, u kojima će gostima biti dostupne maske za lice, a provodit će se sve potrebne i definirane epidemiološke mjere i protokoli.
Jedinstvena plaža Zlatni rat, duga 500 metara, jedna je od rijetkih koja, uz puno poštivanje epidemioloških mjera, može smjestiti oko 2500 kupača. Na plaži će se redovito dezinficirati ležaljke, a kupači će imati na raspolaganju dezinfekcijska sredstva te osiguran razmak od 2 m između ležaljki.

Sve je veći interes za programe na otvorenom pa su u Turističkoj zajednici osmislili šetačke i biciklističke staze, temeljene na lokalnim legendama. Vrh pješačke rute br. 100 skriva patuljka Macića, čije je blago u podzemnim špiljama, dok je šetnjom stazom br. 101 moguće doznati kako su u 16. stoljeću živjeli glagoljaši u samostanu pustinje Blaca, uklesanom u stijene. Broj 102. zapamtit će ljubitelji zmajeva i prošetati do Zmajeve špilje, gdje ih očekuju stoljetni reljefi sa slavenskim mitovima o vilama, vukodlacima i vješticama, a pogled s visine od 307 metara dugo ostaje u sjećanju.

Iskusne bicikliste čeka zahtjevna, no i atraktivna biciklistička staza br. 768 duga 45 km, koja se proteže duž otoka Brača, a vodi do vrha Vidove gore s prekrasnim pogledom na obližnje otoke. Tamo su se nekad okupljale nježne vile, koje bi se po ružnom vremenu pretvarale u vještice. Još je jedna, omiljena staza biciklista, a vodi kraj mirisnih polja ružmarina, kadulje i lavande do prelijepog Zlatnog rata, jedne od najljepših plaža, koja skriva kamen sreće - izvor vječne sreće i blagostanja. Više o stazama moguće je vidjeti u mapi, dostupnoj u uredu Turističke zajednice u Bolu.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju