Hrvatski planinarski savez u svojoj slavljeničkoj godini u kojoj se navršava 150 godina organiziranog planinarstva u Hrvatskoj, najavio je još jednu planinarsku poslasticu. Naime, 16. rujna u Kninu svečano će biti otvorena nova planinarska obilaznica, Planinarska obilaznica Dinara.

Najnovija hrvatska planinarska obilaznica ima 14 kontrolnih točaka i svim će planinarima omogućiti da upoznaju najvišu našu planinu uzduž i poprijeko, da se dive njezinim ljepotama i da ostanu bez riječi očarani vidicima koji se s nje pružaju.

Dva-tri dana ljepota najviše hrvatske planine

Osnivač obilaznice je Hrvatski planinarski savez, a njezino je uređenje sufinancirano sredstvima Ministarstva turizma i sporta kroz projekt "Sigurna i održiva planinarska infrastruktura". Obilaznica je nastala u suradnji HPS-a i HPD-a Dinara iz Knina, HPK-a Sveti Mihovil, HPD-a Kamenar i PEU-a Stribor iz Šibenika te Turističke zajednice Grada Knina.

Kninska tvrđava Kninska tvrđava (Foto: Getty Images)

"Planinarska obilaznica Dinara uspostavlja se radi populariziranja najviše planine u Republici Hrvatskoj te prirodnog i kulturno-povijesnog naslijeđa na širem prostoru Knina. (…) Obilaznica se uspostavlja u povodu 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj i ostat će trajan trag na velik jubilej koji slavimo ove godine. Na dan otvorenja obilaznice 14. rujna 2024. za sve planinare osiguran je slobodan ulaz u Kninsku tvrđavu", piše Hrvatski planinarski savez.

Crkva sv. Mihovila u Kijevu Crkva sv. Mihovila u Kijevu (Foto: Getty Images)

Obilaznica se može proći za dva do tri dana, a prolazi vrhovima Tomin nosić, Badanj, Dinara, Jančija glavica i Gorica. Na obilaznici je više planinarskih objekata, Brezovac, Zlatko Prgin i Martinova košara, i nebrojeno mnogo prirodnih fenomena i kulturno-povijesnih spomenika, od kojih su sigurno najpoznatiji slap Krčić i vrelo Cetine te Kninska tvrđava.

Dnevnici slikovite obilaznice koja vodi od Knina preko Dinare do Kijeva moći će se preuzeti od dana otvaranja, a revni planinari koji skupe svih četrnaest žigova bit će nagrađeni, naravno – značkom.

Premužićeva staza: Velebitska transverzala koja je omogućila da kroz ugodnu šetnju upoznamo surovu ljepotu Velebita Premužićeva staza na Velebitu - 1 Premužićeva staza na Velebitu - 20 Premužićeva staza na Velebitu - 19 +19 Premužićeva staza na Velebitu - 18

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju