U ljepotama jugoistoka Istre ovih dana uživaju brojni turisti, a trenutke zabave donosi im Ljeto u Ližnjanu u organizaciji Turističke zajednica općine Ližnjan.

"Među brojnim osmišljenim programima izdvaja se jedan sasvim poseban koji se održao u subotu, 10. kolovoza, a posvećen je ljubiteljima umjetnosti. Toga su dana gosti općine Ližnjan baš kao i domaći stanovnici svoj doživljaj Ližnjana mogli izraziti bojama na slikarskom platnu u sklopu prvog izdanja umjetničke manifestacije Ex tempore: Ližnjan 2024. Ovoj likovno-umjetničkoj manifestaciji koja je pozvala sve ljubitelje umjetnosti da poslušaju priče o povijesti i sadašnjosti Ližnjana, kulturno-povijesnim spomenicima, crkvama te da ih bez obzira na godine i dob, jesu li domaći ili gosti, likovnjaci amateri ili profesionalci s kistom, pretoče u likovni rad koji se natjecao za nagradu, odazvalo se 23 sudionika, od kojih je njih 18 vratilo svoje dovršene radove", kažu organizatori. 

Sudionici su imali slobodan izbor slikarskih materijala kojima su materijalizirali temu manifestacije: Pogled na Ližnjan.

"Kako bi pogled u posebnosti Ližnjana bio dublji i sadržajniji, a inspiracija veća Turistička zajednica općine Ližnjan najprije u 9 sati organizirala okupljanje ispred svog ureda u Ližnjanu te vođenje uz pratnju turističkog vodiča/interpretatora baštine Helene Pola. Ona je sudionike povela na putovanje kroz vrijeme i dočarala im prošlost Ližnjana od ladanjske vile rimskog veleposjednika Liciniusa preko mjesta Lisianum pa do ribara i ratara koji su stoljećima živjeli od darova mora i zemlje. Tijekom vođenja polaznici manifestacije saznali su niz zanimljivosti o Ližnjanu koje su postale njihova slikarska inspiracija.

Za neke je inspirativna bila činjenica da je Ližnjan prvotno bio ribarsko selo čiji su se stanovnici s vremenom povukli u unutrašnjost, za neke središte mjesta, Munat na kojem su se okupljale generacije Ližnjanaca, u sjeni stare ladonje, podno križa i u neposrednoj blizini rimskog miljokaza. Neke je inspirirala Crkva Majke Božje od milosti na Muntu kojom je od 16. do 19. stoljeća upravljala bratovština i koja je pravi primjer složne borbe crkve i puka protiv nedaća kao što su bile kuga i kolera. Druge su pak bili fascinirani župnom crkvom sv. Martina b., ispred koje se nalazi u bronci izlivena stopa sv. Martina.

U ližnjanskoj povijesti neizostavna je i priča o svećeniku Luki Kircu koji je u deset godina boravka u ovome mjestu (1896. - 1909.) potaknuo ujedinjenje, zajedništvo i napredak Ližnjanaca odnosno otvaranje čitaonice te ribarske i kreditno štedne zadruge. Iako povijest nudi pregršt različitih pogleda u posebnosti Ližnjana, inspiracija je bila raznolika tako da su teme platna bile prepoznatljivi dio prirodne baštine i ližnjanski krajolici", kažu organizatori. 

Stručni žiri u sastavu: Fulvio Juričić, Sanja Simeunović Bajec i Ognjen Rađen promotrio i ocijenio sve pristigle radove, nakon čega je uslijedilo proglašenje pobjednika i podjela nagrada koje su sadržavale originalne proizvode ovog kraja (maslinovo ulje OPG-ova Grubissa i Grbac, suvenire By Esja, domaće radinosti Nadija Radola i romane autorice iz Ližnjana, Marilene Dužma).

Prvo mjesto osvojio je Nevenko Šćulac iz Rijeke, drugo mjesto pripalo je Dragici Dorić iz Ližnjana, a treće mjesto Katji Božac iz Pule. Žiri je odlučio nagraditi još dva rada i to u kategoriji mladi gdje su se posebno istaknuli Tia Palko iz Pule i Zala Čož iz Slovenije.

"Do 2025. uzmite kistove i olovke u ruke i vježbajte poteze, možda ste baš vi otkriće na Ex temporeu Ližnjan 2025.", poručuju iz Ližnjana. 

Odabrali čitatelji: Omiljene plaže u Hrvatskoj koje vrijedi posjetiti Veli žal Veli žal Veli žal +1 Slanica na Murteru

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju