Atol Kure u Tihom oceanu u sklopu Sjeverozapadnih havajskih otoka mogao bi biti zadnje mjesto na svijetu koje je „čulo“ za pandemiju koronavirusa.

Riječ je o rezervatu za životinje kojim upravlja Odjel za zemlju i prirodne resurse države Havaji, a koji je dom za stotine morskih ptica i tuljana. Na otoku ne živi niti jedan čovjek, pa uprava svake godine šalje timove volontera i stručnjaka da provjere stanje stvari.

Njihove je zadatak briga o ugroženim životinjama, ali i uklanjanje agresivnih biljnih vrsta koje ugrožavaju ekosustav.

Matera, Italija Putovanja Hoteli za izolaciju: Slučajni "izum" Talijana koji bi mogao oživjeti turizam u vrijeme koronavirusa

Četveročlana ekipa istraživača otputovala je na Kure u veljači ove godine, a u trenutku kada su vratili – osam mjeseci kasnije, šokirali su se stanjem u kojem se svijet nalazi.

Naime, na otoku nisu imali pristup televiziji niti mobilni signal. Pristup internetu bio je iznimno ograničen, a njime su se mogli koristiti samo kako bi čitali najnužnije poruke koje su dobivali preko e-maila od prijatelja i obitelji.

Dakako, tijekom osmomjesečnog boravka čuli su za koronavirus, ali nisu mogli pojmiti koliko je ta bolest utjecala na cijeli svijet. Pogotovo jer su istraživači po otoku hodali bez maski ili bez potrebe za udaljavanjem.

Slika nije dostupna Aktualno Unutrašnjost aviona nakon koronavirusa: Kabine koje štite od bolesti i bučnih putnika

"Između bolesti poput SARS-a i svinjske gripe, mislio sam ovo je samo sljedeća stvar u nizu. Ništa veliko. Mislio sam da će sve proći do trenutka kada se vratimo kući", izjavio je član ekipe Matthew Butschek II. za CNN.

Pogriješio je.

Iako se tim veselio povratku u civilizaciju i svježoj hrani, šokirali su se novim normalnim, karantenama, nošenjem maski i drugim mjerama.

Jedinoj osobi iz tima koja nema prebivalište u Sjedinjenim Američkim Državama – Naomi Worcester iz Novog Zelanda, nedostaje sasvim neočekivana stvar.

"Čudno mi je. Otkako sam se vratila kući nisam primila niti jedan zagrljaj", priznala je Naomi CNN-u.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju