Rijetko koja aktivnost je doživjela toliku popularnost u posljednjih godinu i pol dana kao planinarenje. S dolaskom novih životnih okolnosti i pravila, ponovno smo počeli otkrivati čari tog divnog sporta, podjednako namijenjenog amaterima avanturistima i onima ponešto iskusnijima. Dok planinarimo, istražujemo svijet oko sebe te pritom stječemo dragocjena iskustva. Veliki zaljubljenici u planine bili su i brojni filozofi, pjesnici i slikari, poput francuskog književnika Jean-Jacques Rousseaua, koji je u idiličnim planinskim krajolicima svoje domovine vidio neku vrstu izgubljenog raja, mjesto koje vraća autentičnost prirode.

Upravo taj poseban osjećaj nastoji potaknuti HIGHLANDER, pokret koji je nastao u Hrvatskoj, a u svega nekoliko godina proširio se po cijelom svijetu. Pod motom 'Avantura života', HIGHLANDER pruža istinsku digitalnu detoksikaciju, prijeko potrebnu u današnje moderno doba, kada smo doslovce 'prikopčani' na uređaje tijekom cijelog dana. Pored eliminiranja negativnih aspekata života koji utječu na naše psihičko i fizičko stanje, HIGHLANDER nudi uistinu jedinstveno iskustvo boravka u prirodi, na nekima od najljepših planinarskih predjela na svijetu.

Unatoč visokim troškovima aktivnosti u planinama te klimatskim i vremenskim uvjetima kao glavnim strukturnim rizicima ovakvog događaja, HIGHLANDER pruža iskustvo pristupačno svim profilima ljubitelja prirode. Iz globalne perspektive, planinski turizam nije glavni čimbenik zagađenja i degradacije okoliša. Zapravo, više pati zbog otpada i onečišćenja nego što mu doprinosi, što je jedna od glavnih misija HIGHLANDER pokreta. Iako planinarenje ne može riješiti globalnu ekološku krizu, organizatori HIGHLANDERA svjesni su svoje odgovornosti u vidu sprečavanja lokalne ekološke štete i uništavanja netaknutih krajolika, zbog čega je "Leave no trace", odnosno planinarenje bez zagađenja prirode i puštanja otpada, glavni moto HIGHLANDER pokreta.

Pored brige za okoliš, HIGHLANDER JE planinskom turizmu dao sasvim novu dimenziju, budući da privlači značajan broj međunarodnih posjetitelja. Dosadašnji planinski turizam bio je ovisan o lokalnom i domaćem tržištu, a upravo međunarodni karakter HIGHLANDER-a širi horizonte ne samo u regiji nego i u svijetu. Tako će primjerice, HIGHLANDER-i iz Crne Gore, Austrije, Srbije ali i šire - Amerike, Kine, Egipta i drugih zemalja, posjetiti ovogodišnji HIGHLANDER Velebit. S druge strane, zahvaljujući globalnoj seriji ovih avanturističkih događaja, naši planinari koji su već "savladali" nemilosrdni Velebit, posjetit će nove članice HIGHLANDER serije, čime ova zajednica dobiva sve intenzivniji značaj i svjetsku prepoznatljivost.

Kilometri slobode: Najveća „mala“ avantura koju možete doživjeti u Hrvatskoj Highlander Velebit - 14 Highlander Velebit - 10 Highlander Velebit - 19 +62 Highlander Velebit - 28

HIGHLANDER i slični projekti potiču regionalni i svjetski planinski turizam, koji unapređuje i promiče socijalni, ekonomski i ekološki održivi razvoj u destinacijama širom svijeta. Sukladno okolnostima post-pandemic društva u kojem živimo, HIGHLANDER je otvorio vrata Hrvatskoj na međunarodnoj sceni, i to ne samo u vidu sezonskog turizma, već i produljenja turističke sezone i sadržaju koji nudi. Svojim sudionicima, njihovim obiteljima i prijateljima – HIGHLANDER predstavlja nezaboravnu avanturu života, koja mijenja perspektivu na svim razinama.

Više informacija potražite na službenim stranicama.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju