Organizatori ovogodišnjih "Dana jabuka, krušaka i sira" u Gorskom kotaru nedaju se smesti. Nekoliko kapi kiše u prognozi nije ih uvjerilo da otkažu druženja u prirodi uz sajam domaćih proizvoda, hrane i suvenira i glazbu. Udruga Plodovi gorja Gorskog kotara, Udruga za sport,rekreaciju i turizam "Kupa", Prirodoslovni muzej Rijeka, OPG Pintar - Čabar & Lynx and Fox vas hrabro pozivaju da se pridružite obilascima njihovih prirodnih i kulturnih znamenitosti, pa makar i uz kišobran. Zašto zaista provesti vikend u kući?

Događaj Dan jabuka počinje ove subote 18.9. u malom naselju Brod na Kupi na području Grada Delnice koje se nalazi na granici sa Slovenijom uz rijeku Kupu. Okupljanje je u 11h u centru mjesta od kuda će krenuti šetnja sa vodičem po stazama uz rijeku Kupicu. Čarobnu dolinu leptira ćete upoznati kroz priče vodiča Lynx and Fox koja će vas povesti rutom preko Vilinskog gaja, mjesta gdje su se prema legendi okupljale vile, šumskim stazima i dijelovima ljupko uređenog sela sve do Poučne staze medvjeda koja se nalazi u voćnjaku Osnovne škole Frana Krste Frankopana.

Obilazak je pogodan za osobe svih životnih dobi i manju djecu pošto se radi o dužini od ukupno 5 kilometara po ravnom terenu. Druženje će završiti posjetom Kaštelu Zrinski u kojem se nalazi posjetiteljski centar "Divljina s pogledom na more" Prirodoslovnog muzeja Rijeka i interpretacijski centar "Putovima Frankopana". Sudionici su nakon šetnje pozvani razgledati prigodni sajam, prisustvovati prezentaciji izrade mošta i nastaviti druženje uz svirku grupe "A Je To". Kotizacija se plaća po dolasku, a po osobi iznosi 40,00 kuna, a uključuje piće dobrodošlice, slatki zalogaj dobrodošlice, vođenje & štrudlu od jabuke po povratku. Ulaznica u Kaštel Zrinskih je povodom Dana jabuka gratis! Prijaviti se za šetnju možete putem linka.

Druženje se nastavlja i u popodnevnim satima jer će Udruga "Kupa" održati svoj 8. Međunarodni Kupski noćni polumaraton "Utrka prijateljstva" zajedno sa Turističko sportskim društvom Kostel iz Slovenije.Pored polumaratonske utrke, organizira se i utrka na 10 km, dječja utrka na 0,6 i 1,2 km, te nordijsko hodanje i pješaćenje. Više informacija na službenim stranicama.

Nedjelja je potom rezervirana za posjet Čabru i obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvo Pintar koje drži 11 krava od čijeg mlijeka proizvode čabarski škripavac, činkel, sir s medvjeđim lukom i svježi kravlji sir. Imaju i 2 hektara krušaka i jabuka koje prerađuju u sokove, suho voće, čips i pekmeze. Njihovo već prepoznatljivo događanje Dan krušaka i sira započeti će okupljanjem u 11 sati u njihovom voćnjaku iz kojeg kreće šetnja sa vodičem do Izvora Čabranke, a potom i do centra Grada Čabra gdje ćete razgledati zanimljivosti i crkvu te posjetiti Kaštel Zrinskih u kojem se također nalazi Interpretacijski centar Putovima Frankopana, glerija slika Vilima Svečnjaka, etno zbirka i zbirka lovačkih trofeja.

Po povratku na OPG Pintar očekuje vas degustacija sireva i drugih plodova jeseni, izložba domaćih proizvođača autohtonih proizvoda, edukacija: izrada sira škripavca, pečenje rakije po starinski, promocija knjige "Okusi preteklosti dežele Petra Klepca" i ručak (grah) za sve sudionike. Kotizacija se plaća po dolasku, a po osobi iznosi 55,00 kuna te uključuje piće dobrodošlice, degustacija sira i delicija, vođenje, te ručak (grah) po povratku sa šetnje. Prijaviti se za šetnju možete putem linka. Ulaznica u Kaštel Zrinskih je povodom Dana krušaka i sira gratis!

Imate li kakva pitanja? Slobodno mi ih ostavite putem maila jelena@lynxandfox.com ili me nazovite na 091/182-9892. Ukoliko trebate isplanirati izlet ili posjet Gorskom kotaru za vašu grupu, udrugu ili tvrtku tu sam za vas, a ako želite primati informacije o ovakvim zanimljivim obilascima, upišite se na našu newsletter listu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju