Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara od ove godine jedinstveno u svijetu posjetitelji imaju prilike vidjeti virtualnu izložbu postavljenu u herojskom gradu, u tehnici proširene stvarnosti (augmented reality). Na svojim mobitelima, na odabranim GPS lokacijama po centru Vukovara i kod Vodotornja, možete u prostoru oko sebe vidjeti fotografije razrušenog grada i kratke video zapise koji dočaravaju tragediju grada i naroda. Ovaj virtualni sadržaj je integriran u okolinu na način da se vidi zajedno s okolinom. Sadržaj podsjeća na holograme iz znanstveno-fantastičnih filmova i omogućava uspoređivanje sadašnjeg stanja sa stanjem koje je bilo kad su fotografije i video zapisi snimljeni.

Trajna virtualna izložba u Vukovaru

Ovo je unikatna prilika i mogućnost da se kao nikada do sada usporedi izgled lokacija prije i poslije. Virtualna izložba je postavljena neprofitno, donirana od tvrtke Equinox Vision , a dio vizualnih materijala je donirao Muzej grada Vukovara. Slavne lokacije u gradu kao što su Radnički dom, Frankopanska ulica, most Jean Michel Nicoliera, na ovaj način su obogaćeni sadržajima koji se vide uz mobilnu aplikaciju Equinox XR.

Nakon skidanje aplikacije, opcionalna je registracija korisnika, a u svakom slučaju iz izbornika sadržaja je potrebno odabrati "Vukovar".

Na YouTube kanalu tvrtke se, za one koji iz razumljivih razloga nisu u mogućnosti doći u Vukovar, nalaze video snimke direktno sa mobitela koji pokazuju kako virtualna izložba izgleda i kako se gleda. Izložba trenutno nema rok trajanja te će ostati vidljiva do daljnjeg.

Tehnološko rješenje hrvatskih inženjera

Povijesne slike Vukovara možete pogledati trenutno samo u Vukovaru, iako tehnologija koju su razvili hrvatski inženjeri u tvrtki Equinox Vision omogućuje postavljanje sličnih materijala po zemlji i svijetu, putem mobilne aplikacije Equinox XR koja je dostupna za Android i iPhone uređaje..

Uz izložbu u Vukovaru, autori aplikacije namjeravaju slične virtualne sadržaje postaviti po Hrvatskoj za Advent ove godine. Pratite ih na Facebook stranici za novosti i nove virtualne sadržaje!

Osnivači Equinoxa daju doprinos Vukovaru

Osnivači Equinoxa, Ivan Voras i Saša Ilišević rodom su iz Slavonije. Oboma je lokacija Vodotornja bila jedna od onih na kojoj su proveli dio bezbrižnog djetinjstva. Sada oboje žive i rade u Zagrebu te su razvili tehnologiju koja omogućava kako posjetiteljima Vukovara, tako i njihovim građanima da povijesno značajne trenutke grada gledaju kada god požele.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju