Galerija 100% Fiš - 1 4 100% Fiš - 2 4 100% Fiš - 3 4 Dunav Fest - 5 4 "Dunav i autentična gastronomija spajaju se u Vukovaru krajem lipnja, donoseći pravu poslasticu za sva osjetila. U sklopu Dunav Festa 2025. održat će se posebni program "Gastrobrendiranje – 100% FIŠ", u sjajnoj suradnji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) i Turističke zajednice grada Vukovara. Od 26. do 28. lipnja na vukovarskoj dunavskoj šetnici slijede dani mirisa, okusa i natjecanja posvećenih fiš paprikašu, istinskom kralju slavonske i podunavske kuhinje", kazano je na predstavljanju manifestacije u Zagrebu.

U trendu Popečci od tikvica Super ljetni ručak Ne trebaju vam jaja: Brzi recept za ekstra hrskave i fine popečke od tikvica Terra Iapodica - 8 Terra Iapodica U zemlji Japoda: Pogledajte kako niču nove kućice pod zemljom nedaleko od Plitvičkih jezera Pečene tikvice iz pećnice Mljac! Pečene tikvice iz pećnice: Njihovo hrskavo savršenstvo gotovo za samo 15 minuta

Središnji događaj je natjecanje u pripremi fiš paprikaša. ŠKMER je zadužen za organizaciju i suce, a dolaze čak i međunarodni kulinarski stručnjaci. Ma što god bili – profesionalni chef, ugostitelj, učenik, član udruge ili jednostavno ljubitelj kuhanja na otvorenom – vrata su svakom širom otvorena. 

Dunav Fest - 5 Dunav Fest - 5 (Foto: Vedran Čuljak)

Hrana kao dio identiteta

"Fiš paprikaš je jelo prepoznato u sredini jer riječna je riba oduvijek bila dijelom identiteta Vukovaraca, Zbog toga je upravo ovo jelo izabrano kao dio projekta gastrobrendiranja Vukovara. Na ovom festivalu slavimo život, Dunav i dobru hranu. Bit će sadržaja za sve, stare i mlade; stoga krenite svi put istoka,“ kazala je u Zagrebu Marina Sekulić, direktorica Turističke zajednice grada Vukovara.

"Za fiš je najvažnija kvalitetna riba, a poznato je da je dunavska najbolja, i to prije svega šaran, ali i som i štuka. Nezaobilazna je isključivo domaća mljevena paprika te luk koji je temelj svakog dobrog fiša. Uz to, potrebne su rajčice, bijelo vino i dobar tek“, naglasila je gastroblogerica Sandra Rončević.

 

100% Fiš - 1 100% Fiš - 1 (Foto: Anto Magzan)

Rezanac dug 18,8 metara

"Široki rezanci dugi kao Dunav" nova je gastro atrakcija festivala inspirirana tradicionalnim prilogom uz fiš paprikaš, koju potpisuje Vukovarsko pivo. Riječ je o izradi širokog rezanca, dugačkog simboličnih 18,8 metara, u čast 188 kilometara kolika je duljina Dunava u Hrvatskoj. Tjesteninu će pred publikom pripremati članovi Udruge kuhara Vukovarsko-srijemske županije. U Zagrebačkoj pivovari koja proizvodi Vukovarsko pivo iznimno se vesele ostvarivanju ove suradnje, a već iduće godine planiraju pokrenuti i službeno uvrštavanje najduljeg rezanca u Guinessovu knjigu rekorda", kažu organizatori i dodaju: 

"100% FIŠ nije samo jednokratno zbivanje već nastavak dugogodišnje, plodonosne suradnje ŠKMER-a i TZ Vukovara, koja objedinjuje edukaciju, promociju i natjecanja. Događaj će imati i ekološku dimenziju". 

Dunav Fest - 4 Dunav Fest - 4 (Foto: Vedran Čuljak)

Ništa se ne baca 

"Naš je cilj održiva destinacija te očuvanje okoliša i resursa. Cilj nam je i smanjiti bacanje hrane, stoga organiziramo radionicu na kojoj će chef Mario Mandarić na inovativan način pokazati kako iskoristiti cijelog šarana“, izjavila je Ana Pinjuh iz TZ-a Vukovarsko-srijemske županije koja odnedavno ima prestižni srebrni certifikat Green Destinations.

"Projekt 100% Fiš i Dunav Fest 2025. obećavaju nezaboravan doživljaj s jasnim ciljem: razviti lokalnu gastronomsku scenu i staviti Vukovar na vrh hrvatske i regionalne gourmet ponude.

Predstavljanje u Zagrebu završilo je, a kako drugačije, nego degustacijom fiša, vrhunskih vina Srijemskog vinogorja - Krešić i Papak te Vukovarskim pivom. Ima li ljepše pozivnice za Dunav Fest i fišijadu. Vidimo se u Vukovaru od 26. do 28. lipnja", pozivaju organizatori. 

Pivski spektakl stiže u Zagreb: Više od 120 izlagača i najveći lunapark u Europi čekat će vas na Oktobeer Festu Oktobeer Fest - 1 Oktobeer Fest - 2 Oktobeer Fest - 3 +0 Pivo