Šesti put zaredom, ali prvi put online, održana je globalna konferencija posvećena održivom upravljanju destinacijama i dodjela nagrada za Top 100 održivih destinacija svijeta, a Hrvatska je na popisu s čak dvije: Malim Lošinjem i Likom.

Natjecanje za 100 održivih destinacija organizira se kako bi se prikazale priče o održivom turizmu i dobrim praksama, kao inspirativni primjeri drugim destinacijama, turoperatorima i putnicima.  

Cijelu proceduru koordiniraju Zelene destinacije (Green Destinations), a dostavljene nominacije ocjenjivao je tim Sustainable Top 100, stručnjaci iz zemalja diljem svijeta te partneri Zelenih Destinacija.

Klaster Lika Destinations može se pohvaliti suradnjom s osam zaštićenih prirodnih područja među kojima su čak tri nacionalna parka, osmišljavanjem zajedničke ulaznice za destinaciju Lika, kao i povezivanjem lokalnih proizvođača pod zajednički brend – Lika Quality.

Mali Lošinj ove je godine konkurirao u kategorijama Kultura i zajednica te Priroda i ekoturizam.

"Među prvima smo se uključili u projekt Europske komisije: ETIS - Europski sustav pokazatelja za turizam za održiva odredišta, sudjelujemo u projektu CROSTO – Hrvatski opservatorij održivog razvoja turizma i brojnim drugima.

Ove smo godine kao primjer dobre prakse predstavili projekt Integriranog upravljanja kvalitetom u destinaciji (IQM), u koji je uključeno više od 130 dionika u destinaciji s ciljem podizanja kvalitete u svim segmentima ponude, stvaranjem standarda kvalitete, povezivosti dionika i prepoznatljivosti Lošinja kao destinacije izvrsnosti", izjavio je Dalibor Cvitković iz Turističke zajednice Grada Malog Lošinja.

TOP 100 sudionika pozvano je da budu predstavljeni u Good Travel Guide, omogućavajući im da ispričaju svoje priče o održivosti zainteresiranim putnicima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju