Zbog pandemije koronavirusa većina svijeta zatvorena je kod kuće, a kretanja su iznimno ograničena. U takvoj situaciji vrlo je teško zamisliti odlazak na neko putovanje, no stručnjaci predviđaju da će se turistički sektor oporaviti nakon pandemije kao i nakon svih drugih kriza s kojima smo se susreli, piše CNN Travel.

"Ljudi će i dalje htjeti putovati, ali će biti oprezniji kod donošenja odluka", tvrdi Adam Blake, profesor ekonomije s odjela Turizma i ugostiteljstva sa Sveučilišta Bournemouth u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Avion Zanimljivosti Koronavirus "zaslužan" za najdulji putnički let u povijesti!

Iako je u ovom trenutku teško procijeniti kada će nestati opasnost od koronavirusa, stručnjaci se slažu da će trebati uložiti posebne napore te ponuditi ljudima dodatne poticaje za putovanja nakon pandemije.

Evo što svjetski stručnjaci predviđaju što će se dogoditi u turističkom sektoru:

1. Čistoća će biti vrlo važna

Čistoća smještaja i prijevoznih sredstava oduvijek je bila važna, a na to će se staviti dodatan naglasak nakon pandemije koronavirusa.

"Svi – bez obzira na to je li riječ o kruzeru, privatnom iznajmljivaču ili hotelu, morat će promijeniti način na koji nadgledaju i čiste mjesta na kojima se pojedinci zadržavaju, ali i način na koji komuniciraju tu informaciju gostu kako bi povećali njihovu razinu udobnosti", tvrdi profesor Christopher Anderson na Cornell University Hotel School u Ithaci u New Yorku.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Skupi "stan" koji se u zraku može održati 13 sati bez nadolijevanja goriva

Morat će se uvesti nove vidljive mjere koje će gostima ukazivati da se brinu o njihovu zdravlju. Te nove mjere mogu uključivati sve od sveprisutne dostupnosti sredstava za dezinfekciju ruku do čestog dezinficiranja prostora pred gostima koje provodi hotel ili neki drugi pružatelj usluge.

2. Putnici bi se mogli osjećati sigurnije u hotelima

Ako privatni iznajmljivači ne uspiju na pravilan način iskomunicirati sve što rade kada je riječ o čišćenju i sigurnosti gostiju u njihovim stanovima i kućama, putnici bi mogli prednost dati hotelskom smještaju. Hoteli, naime, imaju standardizirane protokole za čišćenje koji su vidljivi gostima i koji ulijevaju povjerenje korisniku usluge.

3. Past će cijene hotelskog smještaja

Cijene hotelskih soba u Sjedinjenim Američkim Državama pale su za 30 posto u posljednjem tjednu ožujka ove godine. "Cijene će pasti još više prije nego što se vrate na staro," kaže analitičar Jan Freitag iz tvrtke Lodging Insights for STR Global.

Avion Putovanja Bez putnika: Zašto nebom i dalje lete tisuće praznih aviona?

4. Past će cijene putovanja kruzerima

Turistički stručnjaci predviđaju i da će pasti cijene aranžmana kruzerima, a glavni izazov bit će privući nove goste. Ova grana turizma oporavit će se od krize ako se brodovi preurede i prilagode za manji broj ljudi, ali i ako se umjesto švedskih stolova uvedu alternativni načini objedovanja poput narudžbe iz jelovnika po želji.

5. Tražit će se avioni s manjom popunjenošću

Putnicima će biti ugodnije putovati u avionima s manjom popunjenošću kapaciteta. Pretpostavlja se i da će aviokompanije ispočetka biti fleksibilnije s eventualnim mijenjanjem datuma letova.

"Zrakoplovne kompanije trebat će drastično smanjiti cijene karata u odnosu na ljeto prošle godine te letjeti s praznim srednjim sjedištem kako bi se stvorila udaljenost između putnika," tvrdi profesor Christopher Anderson.

Stručnjaci predviđaju i da će poslovnjaci biti prvi koji će početi redovito letjeti te započeti oporavak zrakoplovne industrije nakon pandemije koronavirusa.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju