U vrijeme najveće svjetske pandemije uzrokovane koronavirusom jedna od najteže pogođenih industrija upravo je zrakoplovna industrija. Diljem planeta letovi se otkazuju, a svakodnevno se uvode i nove restrikcije, zatvaraju granice, dok mnogobrojni putnici i dalje pokušavaju pronaći način za povratak kući.

Jedna od takvih nesvakidašnjih situacija na kraju je dovela do postavljanja i jednog svjetskog rekorda. Riječ je o letu TN064 Air Tahiti Nuia, francuskog avioprijevoznika, koji je poletio 14. ožujka 2020. iz Papeetea (Tahiti) za Pariz. Inače je na tom letu uobičajeno presjedanje u Los Angelesu gdje svi putnici moraju izaći iz aviona i proći američku graničnu kontrolu prije nastavka putovanja. No ovaj put - drugačiji scenarij.

Kako su to trenutačne restrikcije u SAD-u onemogućile, odlučeno je da će se letjeti direktno prema Parizu. Avion je poletio iz Papeetea u 3 sata ujutro prema lokalnom vremenu, a sletio je u Pariz u 6:30 idućeg dana, čime je postavljen svjetski rekord za najduži komercijalni let avionom u povijesti ako u obzir uzmemo prevaljenu udaljenost! Prijašnji rekord držao je let od Singapura do Newarka (New Jersey) tijekom kojeg je avion prešao otprilike 15.343 kilometara.

Australski prijevoznik Qantas postavio je malo drugačiji rekord krajem 2019. Eksperimentalni let nazvan Project Sunrise letio je bez prestanka 19 sati i 19 minuta i tijekom tog vremena preletio je udaljenost od 17.800 km između Sydneyja i Londona, ali nije bilo riječ o komercijalnom letu, pa se taj rekord ne bilježi na ovaj način.

Let TN064 također možemo smatrati i najduljim "domaćim" letom jer je letio između Francuske Polinezije i Francuske. Avionom Boeing 787-9, koji se smatra letjelicom "nove generacije", upravljala je "pojačana" ekipa od ukupno četiri pilota. Olakotna okolnost leži i u činjenici da je avion bio poluprazan, što je omogućilo da se let ne mora zaustavljati zbog punjenja goriva.

Iz aviokompanije su naglasili kako su ovim letom ponosni, ali će on ostati iznimka, nikako pravilo. Od prošlog vikenda umjesto u Los Angelesu avion presjeda u Vancouveru ili Pointe a Pitreu na otoku Guadalupe.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju