Skippers
je 22 kilometara dug kanjon nedaleko do Queenstowna na jugozapadu novozelandskog Južnog Otoka. Ispunjen je neočekivanim povišenjima i rupama, iznenadnim zavojima, suženjima ceste i drugim prirodnim preprekama koje sprječavaju bezbrižno uživanje u zapanjujućoj okolici.

Dobio je ime prema Malcomu "Skipperu" Duncanu koji je ovdje otkrio zlato 1862. godine, te započeo zlatnu groznicu. Izazovni teren stvarao je velike probleme doseljenicima koji su se pokušavali probijati kroz divljinu na konjima ili pješice.

Prirodni putovi bili su vrlo opasni, a rudari su na njima gubili svoje zalihe. Sigurniji prolazak bio je potreban i zbog prebacivanja teške aparature za rudare. Gradnja je započela 1883. te trajala sedam godina, a u nju je uloženo više novaca nego što je bila realna vrijednost zlata u rudnicima.

Najveći problem predstavljalo je održavanje cesta jer je kamen toliko mekan da se pod pritiskom pretvara u prah, a za vrijeme kiša transformira u blato po kojom se teško kretati. Ne čudi što je motornim vozilima ovdje zabranjeno kretanje još na početku 1900-tih.
Želite li unajmiti rent-a-car i prijeći ovaj kanjon automobilom, imajte na umu da vam niti jedna agencija neće ponuditi osiguranje.

Lokalnom stanovništvu je bilo jasno da je sigurniji način za kretanjem ovim područjem – most. Prvi viseći most napravljen je još 1866. godine, a izdizao se šest metara iznad rijeke Shotover. Nekoliko je puta zamijenjen, a zadnja varijanta izgrađena je 1901. godine te je još uvijek u funkciji.

Izdiže se 91 metara iznad rijeke, dug je 96 metara, a smatra se najvišim i najspektakularnijim mostom na Novom Zelandu.

Zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte kakve sve izazove nosi kanjon Skippers.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju