1. Popnite se na Sljeme

Uspnite se na najviši dio grada Zagreba – vrh Sljeme koji se izdiže na 1033 metara na Medvednici. Iako do njega vozi ZET-ov autobus koji se naplaćuje 20 kuna, a u dogledno vrijeme do njega će voditi i nova žičara, do najboljeg pogleda u glavnom gradu Hrvatske može se doći i potpuno besplatno – na dvije noge. Ako niste vješti u snalaženju u prirodi, niti praćenju planinarskih oznaka, besplatne ture po zagrebačkoj gori možete pronaći i na Facebook stranici Vikendom na Medvednicu.

2. Okupajte se na Jarunu
Od visokih temperatura spas potražite na zagrebačkom moru – Jarunu. Kupališna sezona svake godine traje od 1. lipnja do 15. rujna, a na raspolaganju su vam plaže oko Velikog jezera, Malog jezera, Otoka veslača i Otoka Trešnjevka. Dok čekamo ljeto, obavezno napravite krug oko zagrebačkog mora na rolama, biciklu ili u omiljenom paru tenisica.

3. Slikajte se s Matošem
Klupica s hrvatskim pjesnikom Antunom Gustavom Matošem na Strossmayerovom šetalištu na Gornjem gradu, nezaobilazno je mjesto za okidanje selfieja među turistima, ali i iskustvo koje imaju svi lokalci. Ova je pojava toliko česta da je pravo čudo što ne postoji još službeni hashtag na društvenim mrežama. U Zagrebu je popularno fotografiranje s kumicom na Dolcu, Marijom Jurić Zagorkom u Tkalči, Nikolom Teslom u istoimenoj ulici te s poznatim hrvatskim boemom Tinom Ujevićem u Varšavskoj ulici.

4. Razgledajte zagrebačku mumiju

Saznajte sve o Zagrebu od pretpovijesti naovamo u Arheološkom muzeju koji se smjestio u prekrasnoj palači Vranyczany-Hafner na Trgu Nikole Šubića Zrinskog. Muzej posjeduju i rijetku egipatsku zbirku sa sačuvanom mumijom, kao i jednu od najvećih numizmatičkih zbirki u svijetu. Najbolje od svega? Ulaz u muzej je besplatan za sve svake prve nedjelje u mjesecu.

5. Prošećite Hrelićem
Hrelić je legendarni buvljak koji se održava svake nedjelje na Jakuševcu već posljednjih pet desetljeća. Ovdje se stvarno može pronaći sve od igle do lokomotive po najnižim cijenama , kao i probati sajmišne specijalitete poput kobasica, ćevapa i kotlovine. Dakako, ništa ne morate kupiti. Sama šetnja među "izlagačima“ je osebujno iskustvo koje biste si trebali priuštiti barem jednom u životu.

6. Zaželite želju na Manduševcu

Postoji legenda da će se želja ispuniti svakome tko baci u omiljenu zagrebačku fontanu Manduševac na Trgu bana Josipa Jelačića. Iako to tehnički nije besplatno, vrijedi riskirati nekoliko lipa kako bi se testirala ova teorija.

7. Igrajte badminton u Maksimiru
Park-šuma Maksimir idealno je mjesto za laganu rekreaciju u društvu obitelji i prijatelja. Otvorena je još 1794. godine, a prostire se na 316 hektara. Osim uređenih zelenih površina ovdje vas očekuje i pet jezera.
U prekrasnim zelenim površinama možete uživati i u centru grada. Zrinjevac je prepoznatljiv po Aleji platana, i dio je Lenucijeve zelene potkove koju čini i Strossmayerov trg, Trg kralja Tomislava, Trg Ante Starčevića, Botanički vrt, Marulićev trg, Mažuranićev trg i Trg maršala Tita.

8. Istražite Prizemljeni Sunčevi sustav
Rijetko koji Zagrepčanin ili Zagrepčanka nije barem jednom u životu prošao pokraj Prizemljenog Sunca u Bogovićevoj ulici. No jeste li znali da osim ove poznate skulpture Ivana Kožarića postoje i ostali planeti u Sunčevom sustavu koje je napravio Davor Preis? Obavezno ih pronađite u Zagrebu na ovim lokacijama.

9. Pogledajte u nebo
Pogledajte u prelijepo zvjezdano nebo iznad Zagreba. Od utorka do petka između 20 i 22 sata zagrebačka Zvjezdarnica na Opatičkoj 22 otvorena je za javnost, a u slučaju lijepog vremena otvara se mogućnost besplatnog promatranja neba teleskopima uz stručna objašnjenja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju