O ljepotama Bugarske pisali smo više puta, pa da utvrdimo, ali i proširimo gradivo, donosimo 9 mjesta koje, ako putujete u tom smjeru, obavezno trebate istražiti.



1. Palača Evksinograd

Ovo zdanje, smješteno 8 kilometara sjeverno od Varne, uz obalu Crnog mora, počelo se graditi još 1882., a projektirao ga je bečki arhitekt Ruppelmeyer. Nekadašnja kraljevska palača danas služi kao odmorište za pripadnike bugarskih vlasti, ali i za njihove sastanke. Ljeti je otvorena turistima, a posljednjih 10 godina tamo se održava i festival opere Operosa.

> Otputujte na istok: Zemlja predivne prirode, lijepih žena i jako niskih cijena

2. Utvrda Belogradachik

Nalazi se oko 1,5 kilometar od istoimenog grada, među poznatim istoimenim stijenama. Izgradili su je Rimljani između 1. i 3. stoljeća, kako su gradili ceste u novoj rimskoj provinciji na Balkanu, a uloga utvrde bila je da ih štiti. Njeni zidovi debeli su 2, a visoki 12 metara. Utvrda zauzima površinu od više od 10 tisuća kvadratnih metara, a danas je jedna od najbolje očuvanih iz tog vremena pa privlači mnoštvo turista.



3. Slapovi Krushuna

Nalaze se u dijelu Bugarske poznatom pod imenom Maarata. Riječ je o najvećim slapovima u Bugarskoj, jedinstvenim zbog pitoreskne prirode koja ih okružuje; bogata vegetacija, brojne terase po kojima se spuštaju i mali prirodni bazeni mineralne vode. Najveći slap visok je 20 metara i dijeli se na više manjih koji se spuštaju vapnenačkim stijenama. Uz njih je staza koja vodi do izvora skrivenog u špilji, s mnogim stepenicama i mostovima na kojima možete uzeti predah i diviti se pogledu.

> Čudna šuma: Pustinja u kojoj je niknula "kamena" šuma

4. Čudesni mostovi

Formirala ih je erozija nekad znatno veće rijeke Erkyupryia. Pretvorila je litice u špilju u kojoj se strop urušio, vjerojatno tijekom potresa. Kao rezultat nastala su dva luka u obliku mosta. Veći (uzvodno) dug je 96, a na najširem dijelu širok je 15 metara. Sastoji se od 3 arkade, a ispod srednje teče rijeka. Ispod ovog mosta možete hodati. Mali most 200 je metara nizvodno i turisti ga ne mogu prijeći. Dug je 60 metara.

Čudesni mostovi smješteni su u zapadnim Rodopima na 1450 metara nadmorske visine, u podnožju vrha Golyam Persenk. Udaljeni su oko 80 kilometara južno od Plovdiva.

> Jedinstvena špilja na Balkanu u kojoj su 70 tisuća godina živjeli ljudi


5. 7 Rila jezera

Jedna od glavnih turističkih atrakcija u Bugarskoj su ova ledenjačka jezera smještena u Rilskim planinama. Nalaze se između 2100 i 2500 metara nadmorske visine.

6. Dvorac Ravadinovo

Iako je izgrađen prije nekih 20-ak godina, brzo je postao atrakcija zbog svog neobičnog izgleda u kojem su izmiješani razni povijesni stilovi. Udaljen je 2 kilometra od Sozopola, a niknuo je usred farme. Ulaz se plaća oko 4 eura, a trebat će vam dosta vremena da ga obiđete. Okoliš je pun cvijeća, po jezercima plove labudovi, tu su i romantični mostići…



7. Utvrda Tsarevets

Smještena je na vrhu istoimenog brda u mjestu Veliko Tarnovo, gdje postoje dokazi o prisutnosti ljudi koji datiraju iz 2. tisućljeća prije nove ere. Utvrda je izgrađena u 12. stoljeću. Danas se u turističke svrhe, svakog vikenda tijekom leta u 19:30 organizira izmjena straže, a uvečer se održava audiovizualni show s laserima, dramatičnom glazbom i crkvenim zvonima kako bi se ispričala priča o padu Tarnovog od strane Otomanskog carstva, ali i ostali značajni događaji iz bugarske povijesti.

> Monumentalna građevina na vrhu planine na koju su svi zaboravili

8. Rt Kaliakra

Smješten u južnoj Dobruji, na obali Crnog mora, ovaj rt dosta je popularan među turistima, ali i lokalcima kao omiljeno mjesto za piknike. Legenda koja se veže uz ovo mjesto je o 40 djevojaka koje su, bježeći pred Turcima, došle do rta, saplele zajedno kosu i skočile u more. Njima u spomen napravljen je obelisk prozvan "Vrata 40 djevojaka".



9. Samostan Rila

Najveći i najpoznatiji samostan ortodoksne crkve u Bugarskoj osnovao je pustinjak Ivan Rilski u 10. stoljeću u jugozapadnom dijelu Rilskih planina. Danas u njemu živi oko 60 redovnika.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju