Jedna od najpoznatijih katedrala na svijetu, slavna pariška Notre Dame, svoja će vrata posjetiteljima ponovno otvoriti za tri godine. Naime, nakon požara koji ju je zahvatio u travnju 2019. godine zatvorena je radi obnove.

Trenutačno je katedrala uspješno apsolvirala takozvanu "sigurnosnu fazu" obnove, koja je uključivala dekontaminaciju olovom, utvrđivanje sjevernih, južnih i zapadnih zabata, utvrđivanje najoštećenijih stupova, jačanje podupirača te zaštitu skulpturalnih elemenata sjeverne i južne kule.

"Sretni smo što sad i službeno možemo reći kako je katedrala sad spašena, te da su njeni zidovi čvrsti", izjavio je za francuske medije general Jean-Louis Georgelin, bivši šef francuskih oružanih snaga koji sada vodi vladinu radnu skupinu za obnovu katedrale Notre Dame. "Nastavljamo s obnovom, tako da će za ponovno otvaranje i posjete biti spremna 2024. godine", dodao je.

Notre Dame, ili na hrvatskom "naša gospa", besmrtan i kultni status stekla je ne samo zbog svoje arhitekture već i zbog slavnog romana Victora Hugoa „Zvonar crkve Notre Dame“, iz kojeg su nam dobro poznati likovi Quasimoda i Esmeralde. Nalazi se na malom otoku zvanom Ile de la Cite na sredini rijeke Seine, a jedna je od prvih gotičkih katedrala ukrašenih raznim skulpturama i vitrajima.

Kako bismo dodatno dočarali njezinu veličinu i značaj, recimo kako je s izgradnjom počela davne 1163. godine, a trebalo je više od 300 godina da je se završi. Naravno, slavi svakako pridonosi i ugledno susjedstvo u kojem se nalaze Louvre, Eiffelov toranj i Place de la Concorde. Cijelo to područje zajedno stavljeno je i na popis Svjetske baštine UNESCO-a.

U svakom slučaju, Pariz će 2024. godine imati razloga za slavlje. Naime, iste godine kad obnove jedan od simbola grada ugostit će i Ljetne olimpijske igre.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju