Kad biste mogli otputovati bilo kamo – kamo biste otišli? Ako već nemate spreman odgovor, naizgled jednostavno pitanje postaje komplicirano jer su izbori na svakom koraku. Ozbiljni putoholičari ne ganjaju samo destinacije tek radi nove „recke“ na karti, nego prije putovanja pomno istražuju mogućnosti za nova iskustva. U vrijeme kad su gotovo sve zemljopisne dužine i širine dostupne avionom, vlakom ili brodom važnije je imati dobar odgovor na pitanje „zašto?“, nego „kamo?“ putovati. Bilo da se odlučite slijediti omiljeni hobi ili otkriti potpuno drugačiji svijet, valja imati na umu da putovanja u nepoznato ostavljaju lijep trag za čitav život – širenje horizonta, upoznavanje drugih kultura i otkrivanje nezamislivog stvaraju vječne uspomene. Dilema oko toga koju destinaciju odabrati mogla bi vas "mučiti" ako zaigrate s Panom nagradnu igru „U roku odmah!“.


Ronjenje na Velikom koraljnom grebenu

Najveća živuća struktura na svijetu, australski Veliki koraljni greben jedino je živo biće koje se vidi iz svemira. To se remek-djelo prirode prostire na 900 otoka, 3000 grebena i mnogo predivnih koraljnih kanjona. Na tom području živi više od 1500 vrsta riba te više od 4000 vrsta školjki, kornjača, dupina, kitova i mnogo vrsta koralja. Greben jednim dijelom prati prirodne otoke, odnosno vrhove odavno potonulog planinskoga lanca te čini jedan od najljepših ukrasa planeta, zbog čega je i uvršten među 7 svjetskih prirodnih čuda. Ronjenje među bićima neobičnih oblika i fascinantnih boja iskustvo je zbog kojeg zaljubljenicima u morske dubine nije problem potegnuti iz svih krajeva svijeta.

Pingvini Pingvini (Foto: Getty Images)

Igra s pingvinima na Antarktici

Zapanjujuće lijepa Antarktika mami na putovanje života sve obožavatelje snijega i leda. Na nešto više od 15 tisuća zračne linije nalazi se bijelo carstvo u kojem možete vidjeti kako žive orke, tuljani i morski lavovi, družiti se s pingvinima i promatrati moćne albatrose. Letom iznad Atlantika do Ushuaije pa brodom do ledene obale stiže se do prekrasnog krajolika, gdje se temperature spuštaju na desetke stupnjeva ispod nule. Magneti za hladnjak i suveniri koji će poslužiti kao podsjetnik na ledenu avanturu kupuju se u najjužnijoj suvenirnici svijeta, a najhrabriji se kupaju i sunčaju na vulkanskom otoku i luci Deception.


Špilja do koje se ide kroz džunglu

Egzotični Vijetnam na listi je želja mnogih putnika. Uobičajene znamenitosti naći će se u svakom vodiču, ali do špilje koja se nalazi u Nacionalnom parku Phong Nha – Ke Bang treba proći 10 kilometara šetnje gustom vijetnamskom džunglom, prelazeći potoke, doline i brda. Zahvaljujući netaknutom krajoliku, pomislit ćete da ste se vratili u neka davna, prahistorijska vremena. Iako ju lokalno stanovništvo već stoljećima koristi za zaklon od oluje, ostatak svijeta upoznao ju je tek 1994., kada su je otkrili Britanci. Duga je više od dva kilometra, ima tri ulaza, a najveći i najpoznatiji viši je od 120 i širok 140 metara. Na putu do špilje prolazi se kraj sela Ban Doong, u kojem živi svega 40-ak stanovnika izoliranih od svijeta.

Karneval u Brazilu Karneval u Brazilu (Foto: Getty Images)


Cijeli je grad karneval

Naziv Rio de Janeiro (siječanjska rijeka) mogao bi vas zavarati jer taj veličanstveni grad ne dodiruje nikakva rijeka. Prema legendi, portugalski su osvajači pomislili kako su stigli na obalu rijeke. Pogriješili su, ali ime je ostalo. Rio je dom najveće favele u Brazilu, koja se naziva Rocinha, a u njoj službeno živi 70 tisuća ljudi. Ipak, neslužbeni podaci pokazuju da ih je barem dvostruko više. Grad glazbe, plesa, odlične hrane i dobrog raspoloženja svoje hedonističko lice pokazuje tijekom najvećeg karnevala na svijetu. Održava se od davne 1723. godine, a privuče pet milijuna ljudi


Ručak koji se ne zaboravlja

Putovanje u Mil, ekstremni spoj laboratorija i restorana iznad Cusca, čije se ime odnosi na tisuću i referira na nadmorsku visinu, avantura je za pamćenje. Nakon leta od Lime do Cusca potrebno je voziti još 45 minuta u planinu na visinu od 3500 metara. Oni koji žele tamo jesti moraju biti senzibilni, kreativni, otvorena uma i željni novog iskustva. Za nagradu dobivaju mnogo više od ručka – upoznavanje s područjem, obilazak žive smočnice i uživanje u nezaboravnoj vizuri. S pogledom na poljoprivredni laboratorij izgubljene civilizacije Mil je neraskidivo povezan s Morayjem, gdje su Inke nekoć uzgajale endemsko bilje i istraživale kako se ono ponaša u različitim klimatskim uvjetima kružnih terasa.


Kupanje na Islandu

Na poluotoku Reykjanes, 40 kilometara od Reykjavika nalazi se Plava laguna, termalna kupka i jedna od najpopularnijih atrakcija Islanda. Polja lave oko geotermalne tvornice Svartsengi pretvorile su se u kupke. Lokalno je stanovništvo još u 1970-ima, prilikom povremenog kupanja, primijetilo da je ta voda, bogata solima, plavozelenim algama, sumporom i bijelim silicijem ljekovita za kožu. Na putu prema površini voda povlači minerale i silicij, a kada prođe kroz turbine u tvornici, voda se pušta u lagunu kroz cijevi, očišćena od bakterija, a njezina temperatura doseže 39 stupnjeva Celzijevih, u čemu godišnje uživaju stotine tisuća posjetitelja.

Sakura u Japanu

Kako se približava festival cvjetanja trešanja u Japanu, televizijske i radijske kuće svoje vijesti uvijek započinju s informacijom u kojoj su fazi napretka ružičasti cvjetovi diljem zemlje. Festival kojim se obilježava buđenje proljeća privlači posjetitelje iz cijeloga svijeta koji se dolaze diviti cvatnji specifičnog niskog drveća prekrasnih latica, drukčijeg od europskih „rođakinja“. Sakura je nježan cvijet kratkog vijeka koji simbolizira i prolaznost života, Jedan je od prvih gradova koji procvjeta Kawazu, u kojem se pupoljci otvaraju u veljači, a krajem ožujka zarumene se i ostali.

> Još inspiracije za putovanja potražite na Panovu blogu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju