Za brze i ukusne juhe nije potrebno puno vještine i sastojaka. Jede li vam se nešto toplo i na žlicu, a mislite da nemate ništa u kuhinji što biste mogli iskoristiti – pogledajte bolje. Koru tvrdog sira ne treba otpisati. Sir može biti kravlji, ovčji ili kozji, a temeljac je bolji što je vode u kojoj se kuha manje. Važno je da sir bude kvalitetan, ono s plastificiranom koricom ne dolaze u obzir. Dovoljno ga je kuhati pola sata uz lovorov list ili malo peršina i papar u zrnu. Odličan dodatak je i kopar te malo mlijeka, ako želite da juha bude kremasta. Ubacite i čips od sira ili kockice starog kruha. Za čips naribajte sir i stavljajte ga u hrpicama na zagrijanu tavu. Kad se počne rastapati okrenite jednu o jednu hrpicu i poslužite uz juhu.

Voda od kuhanja riže ili tjestenine također može poslužiti kao baza za "juhu od ničega“ jer sadrži škrob koji će je zgusnuti. Dodajte joj i polovicu luka koju prethodno popecite kako bi pružila mirisnu aromu, a tjesteninu ili rižu poslužite u juhi.

Ostane li u hladnjaku sojinog umaka ili miso paste također možete dobiti brzinsku temeljac koji nadopunite ječmom, heljdom, prosom ili kakvim povrćem s leda. Imajte na umu da miso pasta ne bi trebala ključati pa je ubacite pred kraj kuhanja. Osim sojinog umaka u vodu za temeljac možete ubaciti i malo kurkume, češnjaka te muškatnog oraščića.

Imate li u smočnici tek krumpir i češnjak također možete dobiti ukusno jelo na žlicu. Uzmite glavicu češnjaka i odrežite joj vrh. Prelijte je maslinovim uljem, zamotajte u foliju ili papir za pečenje pa pecite oko 45 minuta. Unutrašnjost češnjeva će se pretvoriti u finu pastu. Krumpir narežite na kockice i skuhajte Dio izmiksajte, a dio ostavite u komadu i dolijte malo mlijeka. Ubacite češnjak, promiješajte i ukrasite s nekoliko kapi bučina ili maslinova ulja.

Ploške kobasice također možete iskoristiti za temeljac. Popržite ih u loncu, dolijte vode i začine i ostavite neka krčka. Prema želji dodajte pasirani grah ili krumpir, a dobro se slaže i s poprženim lukom te umakom od rajčice.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju