Prije svakog putovanja nije loše malo istražiti koje su destinacije najsigurnije, a koje malo manje sigurne. Ovdje valja pogledati listu, koju je kreirao "The Economist", a u kojoj donosi popis najsigurnijih gradova i njihov indeks sigurnosti.

Ova klasifikacija je puno dublja nego što se čini na prvu loptu - pri izradi liste su u obzir uzeti različiti kriteriji (njih 40!), kao što su: digitalna sigurnost, zdravstvena sigurnost, sigurnost infrastrukture, osobna sigurnost i sl.

Dakle, najsigurniji gradovi na svijetu su:

1. Tokio, Japan

2. Singapur
3. Osaka, Japan
4. Stockholm, Švedska
5. Amsterdam, Nizozemska


Najsigurniji grad u Americi je prema ovoj listi New York, no on se našao tek na 10. mjestu, a prate ga San Francisco na 12. mjestu, Chicago na 16., Los Angeles na 17., i Washington D.C. na 19.

Ako se slučajno pitate koji su zadnji gradovi na ovoj ljestvici, to su Riyadh u Saudijska Arabija (46. mjesto), Johannesburg u Južnoafričkoj Republici (47. mjesto), Ho Chi Minh (Saigon) u Vijetnamu (48. mjesto), Teheran u Iranu (49. mjesto), i na posljednjem 50. mjestu - Jakarta u Indoneziji.


Naših gradova, nažalost - nije bilo na popisu, ali ne sumnjamo da bismo bili u gornjoj polovici. Osim ako je u tijeku Pride, ili nogometna utakmica...
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju