Crni kontinent, kolijevka čovječanstva, dugo je godina bio zapostavljan od strane putnika te su se samo rijetki odvažili krenuti u njegovo istraživanje. Zašto je tome bilo tako? Prvenstveno sigurnost. Kako god okrenuli, treba priznati da je afrički kontinent dugo godina slovio kao najnestabilniji dio na kugli zemaljskoj.

No, situacija se posljednjih desetljeća promijenila te se afričke zemlje sve više okreću turizmu i privlačenju turista. Ljepote koje ćete naći u ovom dijelu svijeta teško da ćete naći igdje drugdje, a ljudi su sve samo ne uobičajeni. Afrika je prava riznica bogatstva i raznolikosti, a ovih 5 bisera samo čeka da ih otkrijete.



1. Planina Kilimanjaro

Dižući se 5895 metara iznad ravnica, Kilimanjaro je najviša planina u Africi. Pomalo neobično za takve planine, njen najviši vrh Uhuru dostupan je svima s pristojnom fizičkom spremom i voljom da se popnu na njega. Krajolik na vrhu planine oduzima dah formirajući s ledenjacima nebesko bijele pejzaže. Regija oko planine dom je nekim od najboljih divljih parkova na kontinentu, a to je dodatan razlog zašto je posjet planini Kilimanjaro obavezan ako se nađete na afričkom kontinentu. Ako vam nije do penjanja, dovoljno je da se nađete u njegovom podnožju da vam se ti prizori urežu duboko u sjećanje.

2. Kanjon rijeke Riba, Namibija

Drugi po veličini, odmah nakon Grand Canyona, spektakularni kanjon rijeke Riba zadivljujuće je čudo prirode, urezano u samo srce namibijske pustinje. Star više od 500 milijuna godina, dimenzije ovog drevnog pejzaža stvarno su zadivljujuće. Dužina mu je preko 160, na najširem mjestu ima 27 kilometara širine, a dubina mu na pojedinim mjestima seže više od 550 metara.

U njegovom srcu teče rijeka Riba, koja tijekom godine mijenja svoj izgled od pitomog potoka do snažne rijeke koja nastavlja tisućljetnu eroziju tla i produbljivanje kanjona. Uz rijeku organizira se iznimno popularna tura za pješačenje. Trajanje je 4 dana, a pređe se oko 86 kilometara kroz jedinstveni pejzaž kanjona. Biljni i životinjski svijet koji se održava kraj rijeke uključuje divlje konje, planinske zebre i mnoštvo divljih ptica. Pješačenje kroz kanjon vrhunac je svakog posjeta Namibiji.



3. Migracije divljih životinja, nacionalni parkovi Maasai Mara i Serengeti, Kenija i Tanzanija

Može li masovna migracija divljih životinja biti najspektakularniji prirodni događaj na svijetu? Godišnja migracija više od 2 milijuna divljih životinja odvija se na površinama nacionalnih parkova Masai Mara u Keniji i Serengeti u Tanzaniji. Životinje svoj put započinju s juga parka Serengeti, prateći kišu i divlje pašnjake do sjevernih granica u Keniji. Kako to biva u prirodi, najveće migracijsko stado na svijetu tijekom puta prati mnoštvo predatora, a na dijelu putovanja još se trebaju suočiti s velikim brojem krokodila koji ih čekaju u rijeci Mara.

Migracija divljih životinja poprilično je spontan i nepredvidiv događaj kojim "upravljaju" kišni dani te njezin početak varira iz godine u godinu. Najbolje vrijeme za doživjeti migraciju je između srpnja i kolovoza, kada se stado skuplja kod rijeke Mara kako bi je prešli i ušli u Keniju.

> Rezervat Singita: To je prava Afrika

4. Delta Okavango, Botswana

Veličanstvena Okavango delta, ponekad krivo nazivana Okavango močvara, najveća je kopnena delta na svijetu. Pokrivajući područje od 17 tisuća kilometara jedno je od top mjesta za posjetiti u Africi. Jedinstveno čudo prirode nastalo je nakon što je presušilo drevno jezero Makgadikgadi. Okavango delta se hrani visinskim vodama rijeke Ugande, koje teku više od 1000 kilometara do ravnice pustinje Kalahari u Bocvani. Ovdje se rijeka širi i stvara nevjerojatan labirint kopnenih laguna, otoka, kanala i jezera, ključne za preživljavanje svih životinja u ovom kraju. Nepostojanje industrije i razvijene poljoprivrede razlog su što je voda u delti izvanredne čistoće.



5. Krater Ngorongoro, Tanzanija

Predivni krater Ngorongoro jedinstveno je mjesto. To je najveći krater na svijetu koji nije poplavljen, a nastao je prije 3 milijuna godina, kada je vulkan eksplodirao i urušio se. Depresija nastala nakon eksplozije je ogromna. S promjerom od oko 19, ukupnom površinom od 260 četvornih kilometara i dubinom od 600 metara, krater se smatra prirodnom zaštitom za veliki broj jedinstvenih pripadnika biljnog i životinjskog svijeta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju