1. Zamrzavanje

Oprano i osušeno bilje stavite na pleh, a potom i u zamrzivač preko noći. Tako smrznuto bilje složite u porcije i vrećice za zamrzavanje te držite u ledenici dok vam ne zatreba. Na ovaj način bilje će zadržati svoju svježinu nekoliko mjeseci. Želite li produljiti njihovo trajanje, oprano bilje stavite u posudice za izradu leda, napunite ostatak slobodnog prostora vodom, pa koristite u obliku zamrznutih kocki.

2. Zamrzavanje pomoću maslaca
Još jedan sjajan način konzerviranja svježeg bilja jest ugraditi ga u kocke maslaca. Operite i osušite željenu vrstu bilja, dodajte mu omekšani maslac, pa sve zajedno izradite u jednoliku smjesu. Napunite njome posudu za led, zamrznite, a koristite po potrebi. Kockica zamrznutog maslaca s biljem osobito je pogodna za pripremu juha i variva, ali i pečenje odrezaka na grilu.



3. Začinski ocat
Sa svježim začinskim biljem možete oplemeniti i okus octa. Običan bijeli ocat koristite za nježne začine poput matičnjaka, a jabučni za nešto jače arome poput ružmarina. Idealni odmjer je 100 grama začina s 400 ml octa. U staklenu bocu ubacite željenu kombinaciju začina, prelijte s octom i začepite bocu plutom. Pohranite na mračnom i tamnom mjestu na četiri do šest tjedana. Okus će postepeno jačati i tako oplemenjivati vaše salate, grilano povrće i druga vrsta jela koja zahtijevaju kiselinu.

4. Začinsko ulje

I ulje možete iskoristiti za pohranu začinskog bilja, ali ova vrsta 'konzerviranja' je podložna bržem kvarenju, pa sastojke začinskog ulja treba potrošiti u svega nekoliko tjedana od pripreme. U željenu vrstu ulja stavite oprano i osušeno svježe bilje, dobro začepite i pohranite u hladnjak.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju