1. Koje vrhnje?
Kako bi postigli kremoznost tjestenine ala carbonara, većina amatera (ali i dobar dio profesionalnih kuhara) u špagete dodaje vrhnje za kuhanje. Originalni talijanski recept ne sadrži taj sastojak.
Štoviše, nježnu kremoznost jelu i okus tjestenini daje tek jaje, koje se razmućuje s ostalim sastojcima na kraju termičke obrade. Nikako nemojte prepeći jaja.
2. Prekuhana tjestenina
Talijani vole tjesteninu 'osjetiti pod zubom' pa ju kuhaju al dente. Špagete je bolje ostavite 'malo sirovima' pa ih do kraja termički obraditi u tavi s umakom, nego ih prekuhati i od njih napraviti neprivlačnu kašu. Uz ovo jelo možete upotrijebiti i druge vrste tjestenine poput fettuccina ili rigatona.
3. Neotopljena slanina
Nitko ne želi jesti djelomično prepržen špek na kojem su još uvijek vidljivi masni dijelovi. Carbonara će biti mnogo ukusnija ako šačicu potrebnih sastojaka pripremite s velikom brigom. Špek radije narežite na sitne komadiće kako biste izbjegli ovu grešku.
Znate li kako se priprema prava talijanska carbonara?
1. Popržite kockice slanine dok se ne otopi većina masnoće. Potom odvojite slaninu na poseban tanjur, a u masnoću dodajte svježe kuhane špagete al dente.
2. Promiješajte i dodajte par kapi maslinovog ulja.
3. Ugasite štednjak, a u vruću tavu ulijte dva razmućena jaja s malo naribanog parmezana ili pecorina u koje ste dodali sol i papar.
Promiješajte oko jednu minutu, pa poslužite vruće s kockicama špeka.