Fondant krumpir jedan je od recepata koji ne izlazi iz mode. Klasičan prilog u britanskim i francuskim restoranima ima profinjeno ime, ali priprema je i više nego jednostavna. Fondant krumpir mogu napraviti svi, bez obzira na iskustvo u kuhinji. Kuhanje počinje već u trgovini prilikom kupnje odgovarajuće sorte krumpira. Najbolji je izbor stari, robusniji krumpir poput sorti Desiree ili King Edward.

Nakon što se prepolovi i oguli, krumpiru se mogu odrezati oštriji rubovi kako bi se dobio kockastiji oblik. Osim što zanimljivije izgleda na tanjuru, neki kuhari tvrde da su kocke hrskavije od nepravilnih krumpirovih rođaka.

Iako postoje varijacije na temu, prema klasičnom receptu oguljeni krumpir se najprije prži dok ne dobije lijepu koricu te zatim dovršava u pećnici uz dodatak tekućine. Dobrodošli su i začini poput timijana, lovorovog lista ili češnjaka.

Rezultat je neodoljiva aroma čim se lim izvadi iz pećnice, a na prvi ugriz osjeti se primamljiva hrskavost koja se dalje razvija sočnom i kremastom unutrašnjosti. Fondant krumpiri nisu masni niti teški, što ih čini idealnim prilogom. No to ne znači da niti da su dijetni.

Poslužujete li ga uz ribu pripremite ga u povrtnom temeljcu Poslužujete li ga uz ribu pripremite ga u povrtnom temeljcu (Foto: Getty Images)

Prema receptu pokojnog chefa Anthonija Bourdaina najbolje rezultate dobit ćete iskoristite li guščju mast, Gordon Ramsay preporučuje maslinovo ulje, a neki kuhari se kunu u pročišćeni maslac s kojim treba biti oprezan jer lako zagori. Kako bi krumpiri omekšali u pećnici, nakon pečenja dodaju se voda sa začinima ili temeljac te pokoja kockica maslaca.

> Recept za hrskavi krumpir zbog kojeg ćete zaboraviti na mesno pečenje

Sastojci za fondant krumpir:

6 velikih krumpira
1 grančica timijana
150 g maslaca
2 žlice maslinovog ulja
oko 2 dl pilećeg temeljca
Sol, papar

Priprema: 

1. Zagrijte pećnicu na 200°C. Ogulite krumpir pa ga preplovite, posolite i popaprite.

2. Lim za pečenje ili tavu zagrijte na vatri i dodajte maslinovo ulje. Ulje mora biti vruće kako se krumpir ne bi zalijepio.

3. Ubacite krumpir i kratko pržite ga s grančicama timijana i kockicama maslaca dok ne postane hrskav.

4. Kad krumpir dobije boju okrenite ga i dodajte pileći temeljac. Količina ovisi o veličini posude za pečenje, a krumpir ne treba biti potpuno prekriven. Ulijte ga uz rub lima, a ne preko krumpira.

5. Pecite krumpir u pećnici oko pola sata ili dok ne omekša. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju