Ukoliko već planirate svoj ljetni odmor, sigurno znate koliko detalja vas čeka oko pripreme prije odlaska na put. Iako je dio šarma samog putovanja spontanost, mi predlažemo aplikacije koje će vam pomoći da vaše ljetno iskustvo ostane u sjećanju kao ugodno, zabavno i bez komplikacija.

Naš top 10 učiniti će vaše putovanje jednostavnim i osigurati siguran odmor daleko od doma.

Za planiranje putovanja:

TripAdvisor

Prije odluke o posjećivanju određene lokacije i rezervacije hotela, aplikacija kao što je TripAdvisor omogućuje detaljan pregled iskustva drugih ljudi o putovanju koje imate na umu. Ujedno predstavlja najbolji online servis za pronalazak preporuka i recenzija putnika o mnogim turističkim atrakcijama, hotelima i restoranima diljem svijeta.

Hotel Tonight

Kada ste u potrazi za smještajem, Hotel Tonight nudi vam pronalazak soba u pomno odabranim hotelima po nevjerojatno povoljnim cijenama, bilo za taj isti dan, sutradan ili za sedam dana. Upotreba ovog online servisa je vrlo jednostavna te predstavlja idealnu priliku za last minute ponude, osobito kada planirate samo jedno noćenje na određenom mjestu ili kraće putovanje.

Airbnb

Ako vam se ne sviđa boravak u hotelu i želite doživjeti mjesto koje posjećujete kao lokalac, najbolja opcija za vas je rezervacija privatne kuće, stana ili sobe za iznajmljivanje. Na Airbnbu možete pronaći različite opcije u sklopu posjeta željenom mjestu koje vam nude mogućnost odabira između velikog ranga cijena i stilova. Na primjer, postoji više od 1 000 ponuđenih smještaja u Dubrovniku i preko 20 000 opcija smještaja na španjolskoj obali.

BlaBlaCar

Ukoliko putujete sami ili s partnerom, možete uštedjeti i doživjeti zabavno iskustvo dijeljenja prijevoza. Ova aplikacija povezuje vozače sa slobodnim mjestima u autu s onima koji trebaju prijevoz u istom smjeru, što predstavlja najbogatiju socijalnu i istovremeno najekonomičniju rutu jer se troškovi prijevoza kao što su benzin i cestarina dijele među putnicima. BlaBlaCar platforma popularna je u cijeloj Europi te u Hrvatskoj privlači sve više članova s obzirom da promiče visok stupanj povjerenja putem pregleda profila članova i njihovih recenzija te prepušta na odabir s kime ćete putovati.

The Weather Channel

Da bi donijeli sigurnu odluku o putovanju na temelju točne i pouzdane prognoze, The Weather Channel nudi vam čak 10 dana unaprijed sve informacije o vremenu: temperaturi, mogućnosti vjetra i kiše te temperaturi mora. Ovakav detaljni prikaz svih podataka o vremenu olakšava vam odluku koju ćete vrstu odjeće ponijeti na put te na kakvu vrstu klime na vašem odredištu trebate računati.

Tijekom putovanja:

Google Maps

Aplikacija je koja nudi izvrsnu navigaciju: planira vašu rutu do konačnog odredišta. Također nudi opcije koje možete odabrati ukoliko želite izbjeći autocestu te plaćanje cestarina, a ulogom “vođe” puta vodi vas korak po korak kroz upute, procijenjuje vrijeme putovanja, pa čak i učestalo objavljuje sve podatke o prometnim informacijama.

Spotify

Iako u Hrvatskoj još nije prisutna, nadamo se da će ova aplikacija uskoro uveseljavati putnike tijekom odmora. Glazba je jedan od bitnih elemenata svakog putovanja i iz tog razloga nismo mogli isključiti sa ovog popisa Spotify: jednu od najboljih glazbenih aplikacija na tržištu. Osim što na izbor nudi posebne playliste za putovanja, uvijek možete poslušati svog omiljenog glazbenika ili kreirati svoju playlistu s najdražim pjesmama. Također, korisnici koji uživaju Premium verziju, glazbu mogu slušati besplatno i bez internet veze.

Parkopedia

U ljetnim mjesecima najviše živaca se, osim tijekom gužvi na autocestama, gubi prilikom traženja parkinga. Ova aplikacija olakšava pretragu slobodnih mjesta nudeći razne opcije pretrage kao što su način plaćanja, natkrivenost objekta ili udaljenost od trenutne lokacije. Prilikom odabira idealne pozicije navigacijski sustav će vas do nje i odvesti kako se ne bi izgubili. Baza raste iz dana u dan tako što sami korisnici unose informacije o usluzi parkinga pa to isto možete učiniti i vi.

Prilikom dolaska na odredište:

Foursquare

Ako niste upoznati s ponudama na svom krajnjem odredištu, Foursquare će vas prema recenzijama korisnika uputiti na lokacije koje nude najbolju hranu, piće ili shopping. Paleta popularnih obližnjih usluga je šarolika, a ljestvica seže od najpopularnijih prema manje popularnima prema procjeni posjetitelja koji su te usluge prethodno koristili. Također, ova aplikacija nudi i osnovne informacije o svakoj lokaciji, kao što su vasa adresa i točno vrijeme. Čak i iz Foresquarea možete pristupiti karti koja će vas navigirati do željene lokacije.

Instagram

Osim što nudi fotografski zapis vašeg godišnjeg odmora kojeg možete podijeliti sa svojim prijateljima, fanovima i obitelji, Instagram može biti super resurs za planiranje putovanja. Blogeri diljem svijeta putem ove aplikacije dijele različite preporuke o nezaobilaznim mjestima za zabavu te pogledima na ljepote određene destinacije, a jednostavnim unošenjem naziva lokacije u tražilicu možete pristupiti njihovom sadržaju: slikama i savjetima.

 

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju